Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Wilma Murto voitti Euroopan mestaruuden, Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Wilma Murto piti Suomen ennätystä pilkkanaan ja voitti Euroopan mestaruuden

Seiväshyppääjä Wilma Murto järjesti mahtavan näytöksen yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä keskiviikkoiltana ja voitti mestaruuden SE-tuloksella 485. Murto paransi finaalissa Suomen ennätystä peräti kolmesti, sillä myös 475 ja 480 rikkoivat aiemman SE:n.

Murto ylitti 475 ja 480 ensimmäisellään ja 485 toisella yrityksellään. Myös aiempi SE (472) oli hänen nimissään.

Murto päätti samalla suomalaisnaisten pitkän ajanjakson ilman kultamitalia EM-yleisurheilussa. Edellinen suomalainen yleisurheilun EM-kultamitalisti on kävelijä Sari Essayah, joka oli ykkönen Helsingin kisoissa vuonna 1994.

Elina Lampela oli Münchenin EM-finaalissa 11:s tuloksella 440. EM-hopeaa otti Kreikan Aikaterini Stefanidi tuloksella 475.

HS-gallup: Kokoomus jatkaa yhä suosituimpana puolueena, perussuomalaisten kannatuksessa kasvua

Oppositiopuolue kokoomus jatkaa yhä suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien mielipidemittauksessa. Kokoomuksen kannatus tuoreessa HS-gallupissa on 23,0 prosenttia.

Toiseksi suosituimpana jatkaa pääministeripuolue SDP 20,1 prosentin kannatuksella.

Kolmanneksi suosituin on oppositiopuolue perussuomalaiset, jonka kannatus nousi yli prosenttiyksiköllä 16,0 prosenttiin.

Helsingin Sanomien mielipidemittauksen toteutti Kantar Public, ja siihen vastasi liki 2 600 ihmistä. Kyselyssä selvitettiin, mitä puoluetta vastaajat äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisia, ukkoset heikkenevät

Lämpötilat nousevat etelässä tänäänkin hellelukemiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa.

Sorsan mukaan tällä viikolla nähdyt hellelukemat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisia. Lapissa ilma kuitenkin jäähtyy.

Ukkoset heikkenevät, mutta niitä nähdään silti lähes yhtäjaksoisesti jossain päin Suomea torstai-iltaan asti.

Sade- ja ukkoskuurot painottuvat itäiseen Suomeen, mutta niitä on odotettavissa myös maan etelä- ja keskiosiin.

Ukrainan ja Turkin presidentit sekä YK:n pääsihteeri tapaavat Ukrainassa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin on määrä tavata Ukrainassa tänään.

Tapaaminen järjestetään Zelenskyin aloitteesta. Kolmikko tapaa Lvivissä Länsi-Ukrainassa, mistä Guterres matkustaa Mustanmeren rannalle Odessan satamakaupunkiin huomenna ennen kuin jatkaa matkaansa Turkkiin.

Ukrainan sodan lisäksi kolmikko keskustelee myös Euroopan suurimman ydinvoimalan Zaporizhzhjan tilanteesta ja YK:n viljahankinnoista Ukrainasta. (Lähde: AFP)

Ukrainassa Harkovan ilmaiskussa kuollut ainakin seitsemän ihmistä

Koillis-Ukrainan Harkovan kaupunkiin keskiviikkona kohdistuneessa Venäjän ilmaiskussa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä, kertoo kaupungin pormestari. Asiasta kertoi muun muassa ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Iskussa myös haavoittui kymmeniä ihmisiä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan harkovalaisen asuinrakennuksen täysin tuhonneelle iskulle ei ollut mitään oikeutusta ja isku kertoi vain hyökkääjien voimattomuudesta.

Venäjä aloitti Harkovan kaupungin piirityksen helmikuussa alkaneen hyökkäyksensä ensipäivinä mutta ei onnistunut valtaamaan kaupunkia.

Pohjois-Algerian metsäpalot vaatineet kymmeniä kuolonuhreja

Pohjois-Algerian metsäpaloissa on kuollut ainakin 26 ihmistä, kertoi maan sisäministeri myöhään keskiviikkona. Valtaosa kuolonuhreista on tullut Koillis-Algeriassa sijaitsevassa El Tarfin maakunnassa.

Elokuun alusta lähtien Algeriassa on syttynyt toistasataa tulipaloa, jotka ovat tuhonneet tuhansia hehtaareja metsää.

Tämän kesän maastopalot Algeriassa ovat vaatineet yhteensä ainakin 30 kuolonuhria. Algerian viimevuotisissa metsäpaloissa kuoli ainakin 90 ihmistä.

Algeria on kooltaan Afrikan suurin valtio, mutta metsien osuus maan pinta-alasta on vain prosentin luokkaa. (Lähde: AFP)

Suomalaisruuhkaa Münchenin aamukilpailuissa

Yleisurheilun EM-kilpailujen neljäntenä päivänä suomalaistarjonta pakkautuu aamukilpailuihin. Päivä alkaa kello 10 naisten keihäskarsinnalla, jossa ovat mukana Anni-Linnea Alanen ja Sanne Erkkola.

Joonas Rinne porhaltaa miesten ja Sara Kuivisto sekä Eveliina Määttänen naisten 800 metrin alkueriin. Viivi Lehikoinen ja Kristiina Halonen juoksevat naisten 400 metrin aitojen välierässä ja jahtaavat paikkoja huomisillan finaaliin.

Anniina Kortetmaa ja Samuel Purola jahtaavat välieräpaikkoja 200 metrillä. Välierät juostaisiin jo tänä iltana. Seiväskarsinnassa ahkeroivat Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Juho Alasaari.

Ilona Mononen ja Camilla Richardsson juoksevat illalla 5 000 metrin finaalissa.

Kosonen naisten moukarifinaalin viides ja Tervo kahdeksas

Silja Kosonen sijoittui naisten moukarifinaalissa viidenneksi ja Krista Tervo kahdeksanneksi yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä keskiviikkoiltana. Kosonen heitti parhaallaan 69,45 ja Tervo 67,85 metriä.

EM-kultaa juhli Romanian Bianca Florentina Ghelber tuloksella 72,72. Hopealle ylsi Puolan Ewa Rozanska tuloksella 72,12 ja pronssille Italian Sara Fantini tuloksella 71,58. Kososen paras syntyi finaalin päätöskierroksella ja Tervon toisella heittokierroksella.

Benedek Olahin kisat EM-pöytätenniksessä päättyivät pääkaavion ensikierrokselle

Suomen pöytätenniksen ykkösmies Benedek Olahin EM-kisat päättyivät jo kaksinpelien pääkaavion ensimmäisellä kierroksella, kun suomalainen kärsi tappion vasta 15-vuotiasta Puolan Milosz Redzimskiä vastaan.

Keskiviikkoiltana pelatussa ottelussa Olah taisteli seitsemänteen erään asti, mutta lopulta puolalainen vei ottelun erin 4–3 (10–12, 11–6, 11–9, 11–8, 7–11, 10–12, 11–7).

Suomen pöytätennisjoukkueen menestys Münchenin EM-kisoissa jäi vaisuksi, sillä suomalaispelaajia ei nähty missään luokassa 16 parhaan joukossa.

Selvitys: Euroopan jalkapallomarkkinan liikevaihto nousi koronapandemian ja tyhjien katsomojen keskellä

Euroopan jalkapallomarkkinan liikevaihto kasvoi kaudella 2020–2021 kymmenellä prosentilla, vaikka seurojen ottelutapahtumatuotot romahtivat koronapandemian seurauksena. Asia selviää tilintarkastusyhtiö Deloitten tekemästä jalkapallon talousselvityksestä, joka julkaistiin 31. kerran.

Deloitten selvitys keskittyi erityisesti viiteen suurimpaan jalkapalloliigaan eli Englannin Valioliigaan, Saksan Bundesliigaan, Espanjan La Ligaan, Italian Serie A:han ja Ranskan Ligue 1:een. Kaudella 2020–21 viiden kärkiliigan yhteenlaskettu liikevaihto nousi 15,6 miljardiin euroon, mikä oli kolme prosenttia enemmän kuin edellisellä kaudella.

Viisi suurta liigaa kattavat Euroopan jalkapallomarkkinasta 57 prosenttia.