Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oulun seudulle iski tiistai-iltana poikkeuksellinen rajuilma

Ilmatieteen laitoksen mukaan Oulun seudulla Pohjois-Pohjanmaalla riehui tiistai-iltana poikkeuksellisen voimakas ja intensiivinen rajuilma.

Maasalamoita oli havaittu kymmeneen mennessä Oulu–Siikajoki-välillä miltei 5 000 kappaletta.

Salamoinnin intensiteetti, eli kuinka paljon tietylle alueelle on iskenyt salamoita, oli alueella hyvin tiheää. Siikajoella nähtiin 121 maasalamaa 100 neliökilometriä kohden ja Oulun seudulla 95 salamaa. Molemmat ovat poikkeuksellisen rajuja lukuja.

Ilmatieteen laitokselta arvioidaan ukkosmyrskyn olleen kesän voimakkainta paikallista salamointia.

Vesi tulvii kellareissa ja teillä

Myös sateet samalla alueella ovat olleet poikkeuksellisen rajuja.

Oululaisen sanomalehti Kalevan uutisessa näkyy osan kaupungin teistä tulvivan niin voimakkaasti, että teillä on voinut meloa kajakilla.

Sateet ja ukkonen aiheuttivat myös kymmeniä hälytystehtäviä Oulun seudulla, mutta pelastuslaitoksen mukaan suurin osa tehtävistä oli tulvivia kellareita. Oulun Ritaharjussa oli kuitenkin puoli yhdentoista aikaan tulessa omakotitalo, jonka syttymissyyksi pelastuslaitokselta epäiltiin salamaa.

Ilmatieteen laitos ei osannut tarkkaan sanoa Oulun keskustan sademäärää, mutta Oulunsalon mittausasemalla iltakuudesta iltayhdeksään mennessä oli satanut 56 millimetriä vettä. Ilmatieteen laitokselta arvioitiin, että "hurja vedentulo" on voinut olla Oulun keskustan ja Siikajoen alueella jopa aavistuksen voimakkaampaa.

Poikkeuksellista myrskyrintamassa on ollut myös sen leveys. Rintama on ollut yli kymmenen kilometriä, ja se on pyyhkinyt poikkeuksellisen laajan alueen yli.

Ilmatieteen laitoksen twiitin mukaan kymmenen jälkeen sade oli siirtymässä Oulun itäpuolelle ja sään odotettiin poutaantuvan yötä kohti mentäessä.