Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkka-avoimuuden lisäämistä tavoitelleen lakimuutoksen valmistelu on lopetettu – hallituspuolueet eivät päässeet sisällöstä sopuun

Palkka-avoimuuden lisäämiseen tähdänneen muutoksen valmistelu tasa-arvolakiin on lopetettu. Hallituspuolueet eivät päässeet lakiesityksen sisällöstä yksimielisyyteen, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) maanantaina.

Hallitusohjelmaan sisältyvän esityksen sisällöstä oli neuvoteltu pitkään. Näkemykset olivat kuitenkin liian kaukana toisistaan erityisesti työntekijän tiedonsaantioikeuksien osalta.

– Yhteisymmärrykseen ei päästy siitä, millä tavalla yksittäisen työntekijän tiedonsaantioikeuksia parannetaan, mitä keinoja voidaan käyttää, kuinka paljon, missä vaiheessa ja keneltä saa tietoa, sanoi tasa-arvoasioista vastaava ministeri Thomas Blomqvist (r.) STT:lle.

Hänen mukaansa pöydällä oli useita malleja ja sopua yritettiin löytää vielä kesän aikana.

– Asiassa ei kuitenkaan ollut edellytyksiä päästä eteenpäin ja myös aika loppui kesken.

Blomqvistin mukaan työ sukupuoleen perustuvan palkkasyrjinnän estämiseksi ja samapalkkaisuuden edistämiseksi jatkuu hallituksen muissa samapalkkaisuutta tukevissa toimenpiteissä. Lisäksi EU:ssa on valmisteilla palkka-avoimuusdirektiivi, josta on odotettavissa vahvistusta palkkatasa-arvoa koskeviin säännöksiin.

SAK pettyi

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK vetoaa edelleen hallitukseen lakiesityksen tekemisen puolesta.

– Palkkaerot ovat totta: naisen euro on sitkeästi pysynyt noin 84 sentin arvoisena. Perusteettomiin sukupuolten välisiin palkkaeroihin ei voida puuttua, ellei palkka-avoimuutta lisätä. Hallitus lipesi omasta kirjauksestaan, jolla olisi edistetty sukupuolten tasa-arvoa. Iso pettymys, sanoi SAK:n johtaja Heli Puura tiedotteessa.

Puura huomauttaa, että asiaa oli valmisteltu huolella STM:n vetämässä työryhmässä.