Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhansia ihmisiä evakuoitu maastopaloissa Espanjassa ja Ranskassa

Sadat palomiehet taistelivat sunnuntaina suurta tulipaloa vastaan Pohjois-Espanjassa. Tuhansia jouduttiin evakuoimaan, ja laajoja alueita tuhoutui palossa, viranomaiset sanovat.

Tuli riehui Aragonin alueella Koillis-Espanjassa, missä noin 300 palomiestä yrittää saada paloa hallintaan helikopterien avustuksella. Ainakin 1 500 ihmistä evakuoitiin maaseutualueelta, joka pitää sisällään luonnonpuiston Zaragozan provinssissa, alueen hallinnosta kerrottiin.

Aragonin pelastuslaitokselta arvioidaan, että tuhansia hehtaareja maata on tuhoutunut palossa. Tuli on levinnyt nopeasti tuulten vauhdittamana.

Espanjassa on nähty vuoden alusta lähes 400 metsäpaloa korkeiden lämpötilojen ja kuivuuden vuoksi. Paloissa on tuhoutunut 262 000 hehtaaria maata, enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

Ranskassa jo hiipuneeksi luultu metsäpalo syttyi uudelleen

Myös Etelä-Ranskassa uudelleen syttynyt metsäpalo pakotti yli tuhat ihmistä pakenemaan kodeistaan. Muualla maassa palot saatiin hallintaan helpotusta tuoneiden sateiden myötä, viranomaiset kertoivat sunnuntaina.

Ranska on kärsinyt tänä kesänä historiallisesta kuivuudesta, samoin kuin helleaaltojen sarjasta sekä useista metsäpaloista.

Maanantaista saakka Etelä-Ranskan Aveyronin alueella riehunut palo vaikutti jo olevan hallinnassa ja hiipumassa, kun se lauantai-iltana ryöpsähti äkillisesti uudelleen ja leviten yli 500 hehtaaria lisää. Palo on tehnyt tuhoja jo 1 300 hehtaarin alueella.

Paikallinen mies on tutkinnan alla siitä, aiheuttiko hän palon syttymisen vahingossa, kun hänen perävaununsa metalliosa osui maahan ja aiheutti kipinän, joka sai kasvillisuuden syttymään. Estääkseen vastaavat riskit jatkossa, poliisi kielsi lauantaina suurimpaan osaan metsiin pääsyn kaikilta paitsi paikallisilta itäisessä Ranskassa, Bas-Rhin alueella lähellä Saksan rajaa.

Tutkijat sanovat, että ilmastonmuutos tekee nyt nähdyistä ääriolosuhteista kuten helleaalloista ja kuivuudesta yleisempiä ja intensiivisempiä. Ne lisäävät tulipalojen riskiä, jotka taas tuottavat ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja.

Laajoja tulipaloja on ollut myös Portugalissa ja Kreikassa. 2022 on ollut ennätysvuosi tulipalojen osalta Euroopassa.