Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Poikiamme ei pitäisi kohdella kuin koiria" – Ukrainaan lähetettyjen sotilaiden läheiset valittavat kaltoinkohtelusta

Tutkivaan journalismiin erikoistuneet ryhmät Insider ja Bellingcat kertovat päässeensä käsiksi arkistoon venäläissotilaiden läheisten tekemistä valituksista, uutisoi itsenäinen venäläismedia Meduza.

Venäjän sotilassyyttäjälle lähetetyissä kanteluissa Venäjän asevoimia syytetään pettämisestä ja pakottamisesta taisteluihin, ruoka- ja lääkehuollon puutteista sekä asioiden salailusta vangittujen tai tapettujen miesten perheenjäsenille. Bellingcat ja Insider kertovat varmistaneensa itsenäisesti kirjearkiston aitouden.

– Pyydän teitä tarkistamaan valitukseni Brjanskin alueella asepalvelukseen asetetun sotilaan puolesta. Hänet lähetettiin Belgorodin alueelle. Kun soitin pojalleni, hän sanoi, että heidät siirretään harjoituksiin. Kävi ilmi, että he lähtevätkin sotaan. Häntä viedään tällä hetkellä Ukrainaan, yhden sotilaan vanhempi kirjoittaa kirjeessään.

Hän kuvailee valituksessaan Ukrainaan lähetettyjen sotilaiden elinolosuhteita. Aluksi hänen poikansa majoittui teltassa vailla mahdollisuutta käydä suihkussa, ja hänen vanhempansa siirsivät hänen tililleen jatkuvasti rahaa leipää varten.

– Heille annettiin kuivamuonaa, kun he olivat matkalla väitettyihin sotaharjoituksiin. Yhden henkilön annoksia kahdelle, eikä vettä ollut saatavilla.

– Ymmärrän että olette armeija, mutta se ei tarkoita, että poikiamme pitäisi kohdella kuin koiria.

Sotilaiden vanhemmat ovat valittaneet siitä, että sotilaiden komentajat ovat pahoinpidelleet sotilaita, jotka kieltäytyvät allekirjoittamasta asevoimien palvelusopimuksia.

– Ystäväni pojanpoika tuli kotiin loukkaantuneena ja kertoi meille, kuinka häntä ylemmät upseerit hakkasivat häntä ja pakottivat hänet allekirjoittamaan sopimuksen. Pyydän teitä nopeuttamaan jo tuntemiemme tosiasioiden tutkintaa. Tunnistamaan ne, jotka valheellisella syyllä lähettivät varusmiehiä varmaan kuolemaan, ja asettamaan kaikki syytteeseen sotilasarvosta tai asemasta riippumatta sodan lakien mukaan, kirjeessä lukee.

Myös sotilaat ovat tehneet valituksia. Yhdessä kirjeessä sotilas ilmoittaa haluavansa irtisanoutua Venäjän asevoimien palveluksesta.

– Minut käskettiin 15. tammikuuta sotaharjoituksiin Syyriaan sotalaivalla, mutta sen sijaan meidät lähetettiin Ukrainaan valheellisella syyllä. Minulta ei kysytty, haluanko osallistua erityiseen sotilasoperaatioon (Venäjän käyttämä nimi hyökkäyksestään Ukrainaan).

Sotilas kertoo prikaatinsa olleen sodan alkupäivistä lähtien etulinjassa ampumapaikoilla. Hänen yksikkönsä on kärsinyt tappioita.

– Olen menettänyt kaikki lähimmät toverini ja kärsin vakavasta masennuksesta. Olen 21-vuotias ja haluan todella elää. Komentajani kieltäytyy hyväksymästä erokirjettäni.

Toinen sotilas kertoo, kuinka hän on rikkonut tahallisesti palvelusopimuksensa ehtoja siinä toivossa, että hänet vapautettaisiin.

– Komennan suojattuun viestintään käytettyjen laitteiden huoltoryhmää. Olen toistuvasti ilmaissut haluttomuuteni jatkaa palvelemista Venäjän asevoimissa. Olen toistuvasti jättänyt selityksiä laittomasta poissaolostani ja jättänyt irtisanoutumiskirjeen vedoten siihen, etten ole noudattanut sopimukseni ehtoja.

– Olen nähnyt yksikössäni toimimattomuutta ja täydellistä välinpitämättömyyttä minua kohtaan. Kurinpitokäytännöt ovat löystyneet kokonaan. Tällä hetkellä minulla on neljä ankaraa huomautusta ja varoitus puutteellisesta palvelukelpoisuudesta, mutta tarkastuslautakuntaa ei ole kutsuttu käsittelemään sitä.