Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanin naiset ja tytöt ovat ahtaalla vuosi Talebanin valtaan astumisen jälkeen – yläkoulut pysyneet kiinni tytöille, naisia ajettu pois työpaikoilta

Vuosi sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyi Afganistanista ja islamistinen äärijärjestö Taleban astui valtaan, elämä maassa on muuttunut todella ahtaaksi naisille ja tytöille.

Useat valtiot ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet afganistanilaisten naisten ja tyttöjen puolesta viime aikoina.

Afganistanissa rajoitetaan nyt niin naisten liikkumista, vaatetusta, opiskelua ja työntekoa. Myös maata koetteleva nälkäkriisikin ravistelee eniten naisia ja tyttöjä, järjestöt sanovat.

Talebanit lupasivat uudelleen valtaan noustuaan, ettei heidän uusi hallintonsa olisi yhtä tiukan konservatiivinen kuin edellinen, mutta he eivät pitäneet lupauksiaan.

Monet naiset käytännössä teljetty koteihinsa

Monet naiset on käytännössä teljetty nyt koteihinsa. Taleban on vaatinut naisia pysymään kodeissaan, ellei heillä ole hyvää syytä liikkua ulkona. Naiset eivät enää saa matkustaa yksin kotipaikkakuntansa ulkopuolelle tai ulkomaille, vaan heillä on oltava mukanaan miespuolinen perheenjäsen saattajana.

Toukokuussa naiset määrättiin käyttämään vartalon ja kasvot verhoavaa asua, mieluiten burkaa. Myös naispuoliset tv-kuuluttajat määrättiin kaapupakkoon ja peittämään kasvonsa televisiossa.

Monet naiset ovat joutuneet jättämään työnsä. Valtaan tultuaan Taleban pakotti naisia pois viroistaan valtion palveluksessa. Maailman työjärjestön (ILO) mukaan naisten työssäkäynti väheni 16 prosenttia viime vuoden lopulla.

Koulutuksen saantiakin on estetty. Afganistanissa valtion yläkoulut ovat pysyneet suljettuina tytöille maaliskuusta lähtien. Tytöt saavat käydä alakoulua, mutta Taleban-liikkeen sisällä uskonoppineilla on ollut erimielisyyksiä tyttöjen kouluttamisesta alakoulua edemmäksi.

Välillä yläkoulujen avaamista on lupailtu, mutta asiassa ei ole edetty. Joidenkin mielipiteiden mukaan tytöille saisi sallia vain uskonnon sekä käsitöiden ja ruoanlaittamisen opettamisen.

Pelastakaa Lapset -järjestön uudessa raportissa kerrotaan, että lähes puolet yläkoulu- ja lukioikäisistä tytöistä ei tällä hetkellä käy koulua ja neljäsosalla on masennusoireita.

Opettaja perusti salaisen koulun tytöille

Joitain yksityiskouluja on yhä avoinna, ja ympäri maata on perustettu myös maanalaisia kouluja tytöille.

Uutistoimisto AFP:n haastattelussa yksi opettajista, 40-vuotias naisopettaja Tamkin kertoi muuttaneensa kotinsa salaiseksi kouluksi 25 tytölle. Hänen sukunimeään ei julkaistu turvallisuussyistä.

Tamkin itse menetti työnsä maan opetusministeriössä Talebanin tultua valtaan. Nuoruudessaan, Talebanin aiemman valtakauden aikana 1996–2001 hän oli joutunut keskeyttämään koulunkäyntinsä, kun kaikkien tyttöjen koulunkäynti kiellettiin.

– En halua, että nämä tytöt kokevat saman kuin minä. Heillä tulisi olla parempi tulevaisuus, Tamkin sanoi.

Tamkin kertoi myyneensä perheen lehmän ostaakseen koulukirjoja, koska tytöillä ei itsellään ollut varaa niihin.

Ahtaassa huoneessa hän opettaa eri-ikäisille tytöille englantia ja muita kouluaineita.

– Laitamme vielä tietomme hyvään käyttöön sitten (kun Taleban on lähtenyt), sanoi Tamkinin opissa oleva 17-vuotias Maliha.

Tamkinin aviomies ja naapurit tukevat Tamkinia, muuten opettaminen ei onnistuisi Talebanin tiukan kontrollin alla. Tiedustelemaan tulleille Talebanin viranomaisille hän on kertonut antavansa tytöille vain uskonnollista opetusta.

Yliopistoa naiset saavat toistaiseksi käydä, mutta erillään miesopiskelijoista ja vain rajoitetusti, koska naispuolisista opettajista on pulaa. Ilman yläkouluopetuksen järjestämistä, tulevaisuudessa myös naisten yliopiston käynti on uhattuna.

Nälkäkriisistä kärsivät tytöt enemmän kuin pojat

Kaiken lisäksi valtaosa afganistanilaisista elää tällä hetkellä ruokapulan keskellä, jonka seurauksena miljoonat lapset kärsivät akuutista aliravitsemuksesta.

Pelastakaa Lapset -järjestön raportin mukaan lähes kaikilla perheillä on vaikeuksia hankkia riittävästi ruokaa lapsilleen. Tytöt syövät poikia vähemmän, raportissa kerrotaan. Raportin mukaan tytöt kokevat puutetta ravinnosta lähes kaksi kertaa useammin kuin pojat.

– Tytöt kärsivät pahenevan tilanteen vakavimmat seuraukset. He jäävät useammin ilman ateriaa, joutuvat eristetyiksi, kärsivät henkisesti ja jäävät kotiin, kun pojat käyvät koulua, sanoi Pelastakaa Lasten Afganistanin maajohtaja Chris Nyamandi järjestön tiedotteessa tällä viikolla.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi raportissaan torstaina Afganistanin elävän "ihmisoikeuspainajaisessa" ja syytti myös ulkovaltoja apaattisuudesta maan kehityksen suhteen.

– Afganistanin tulevaisuus pysyy synkkänä, elleivät ulkomaiset hallitukset ole aktiivisemmin tekemisissä Talebanin viranomaisten kanssa ja painosta heitä voimakkaasti ihmisoikeusasioissa, sanoi järjestön tiedotteessa Afganistanin-tutkija Fereshta Abbasi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.