Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n pääsihteeri pyytää Venäjää ja Ukrainaa lopettamaan sotatoimet Zaporizhzhjan alueella

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) pääsihteeri Antonio Guterres sanoo olevansa syvästi huolissaan Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteesta.

Guterres vetoaa tänään julkaistussa lausunnossa Venäjään ja Ukrainaan, jotta ne lopettaisivat Zaporizhzhjan läheisyydessä kaikki mahdolliset sotatoimet, jotka voivat vaarantaa ydinvoimalan turvallisuuden.

– Olen kehottanut kaikkia asianosaisia käyttämään tervettä järkeä ja olemaan ryhtymättä toimiin, jotka voisivat vahingoittaa Euroopan suurinta ydinvoimalaa tai vaarantaa ydinvoimala-alueen turvallisuutta, Guterres sanoo.

Hän muistuttaa, että ydinvoimalan vahingoittumisella voi olla vakavia seurauksia.

YK:n turvallisuusneuvosto pitää tänään illalla hätäkokouksen, jossa käsitellään ydinvoimalan turvallisuutta. G7-maat vaativat keskiviikkona Venäjää luovuttamaan ydinvoimalan hallinnan kokonaan Ukrainalle.

Voimalayhtiö: tulitukset vahingoittaneet säteilyantureita

Zaporizhzhjan ydinvoimalan toiminnasta vastaava Ukrainan valtionyhtiö Energoatom sanoo Venäjän uusimpien tulitusten vahingoittaneen useita ydinvoimalan säteilyantureita.

Yhtiön mukaan uusimmat iskut osuivat lähelle ydinvoimalan kuutta reaktoria ja paikalla on merkittävä määrä savua.

Tänään sekä Venäjä että Ukraina ovat jälleen syyttäneet toisiaan tulituksista Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella.

Molempien maiden edustajat ovat kuitenkin sanoneet alueen säteilytasojen olevan normaalilla tasolla.

Sekä Venäjän että Ukrainan edustajat sanoivat vastapuolen iskeneen alueelle sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vetosi osapuoliin, jotta ne lopettaisivat Zaporizhzhjan läheisyydessä kaikki mahdolliset sotatoimet. Iskut voivat Guterresin mukaan vaarantaa Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuuden.

Ukrainalle luvattiin 1,5 miljardia euroa lisää tukea

Ukrainaan luvattiin 1,5 miljardia euroa lisätukea Kööpenhaminassa tänään pidetyssä yhteistyökonferensissa.

26 maan konferenssia isännöinyt Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov sanoo, että rahat käytetään Ukrainan joukkojen koulutukseen ja varusteluun sekä miinanraivaukseen.

Bödskovin mukaan kaikki osallistuneet maat lupasivat tukea Ukrainalle. Yksittäisten maiden lupaamia rahasummia ei erikseen julkistettu.

Suomen edustajana kokoukseen osallistui puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.

Tukijamaiden edellisessä kokoontumisessa toukokuussa saatiin kasaan yli kuusi miljardia euroa. Seuraava konferenssi pidetään kuukauden kuluttua.

Ukraina sai kahden vuoden paussin velkojen maksuun

Ukrainan suurimmat velkojat ovat suostuneet siihen, ettei maan tarvitse hoitaa velkojaan kahteen vuoteen, kertoi pääministeri Denys Shmyhal Twitterissä. Ukrainan velat ovat kasvaneet vajaaseen 20 miljardiin euroon.

Päätös koskee varoja, jotka muodostavat 75 prosenttia Ukrainan veloista. Jo heinäkuussa useat johtavat teollisuusmaat päättivät, ettei Ukrainan tarvitse maksaa veloistaan korkoja.

Ukrainan valtiovarainministeriön mukaan enemmistö velkojista on myös ilmoittanut, että ne ovat valmiita osallistumaan sodan jälkeen Ukrainan jälleenrakentamiseen.

Maailmanpankki arvioi, että Ukrainan talous saattaa supistua tänä vuonna peräti 45 prosenttia.

Latvian parlamentti: Venäjä tukee valtiollista terrorismia

Latvian parlamentti on hyväksynyt lausunnon, jossa Venäjä luokitellaan valtiolliseksi terrorismin tukijaksi. Lausunnon mukaan Venäjän toimet ovat Ukrainan kansaa vastaan suunnattu kansanmurha.

– Pidämme Venäjän harjoittamaa väkivaltaa siviilejä vastaan poliittisten päämäärien saavuttamiseksi terrorismina. Venäjä käyttää myös rypäleammuksia kylvääkseen pelkoa ja tappaakseen summittaisesti siviilejä, lausunnossa sanottiin.

Parlamentti kehotti niin ikään Euroopan unionia lopettamaan turistiviisumien myöntämisen Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille.

– Venäjän invaasio toteutettiin Valko-Venäjän hallinnon tuella ja niin, että se oli siinä mukana, lausunnossa perusteltiin.

Latvian parlamentin mukaan Venäjää koskevat pakotteet tulisi välittömästi laajentaa koskemaan myös Valko-Venäjää.

Latvian parlamentti kehottaa myös muita maita hyväksymään vastaavan lausunnon.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.