Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain oikeusministeriö syyttää iranilaista sotilasta John Boltonin salamurhan suunnittelusta

Oikeusministeriön mukaan vallankumouskaartin eliittijoukkoihin kuuluva 45-vuotias mies olisi tarjoutunut maksamaan 300 000 dollaria Boltonin tappamisesta. Tämän lisäksi hän pohti mahdollisuutta vielä toisen korkea-arvoisen kohteen salamurhaamiseen, mikä olisi tuonut palkkatappajalle miljoonan dollarin palkkion.

Oikeusministeriö ei paljastanut mahdollista toista kohdetta, mutta yhdysvaltalaisen uutissivuston Axiosin mukaan hän olisi ollut ex-ulkoministeri Mike Pompeo.

Syytteen mukaan salamurhaa organisoinut kaartin jäsen kuuluu sen eliittiin, Quds-joukkoihin.

Yhdysvaltain mukaan kaartin jäsenen salatuissa viesteissä salamurhasta puhutaan kostona Yhdysvaltain vuonna 2020 salamurhaaman vallankumouskaartin komentajan Qassem Suleimanin kuolemasta. Yhdysvallat salamurhasi Suleimanin drooni-iskussa alkuvuodesta 2020. Iran vannoi silloin kostavansa vaikutusvaltaisen Suleimanin kuoleman.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja kuittasi väitteet "fiktioksi" vailla uskottavia todisteita.

Oikeusjuttu osuu diplomaattisesti herkkään hetkeen maiden neuvotellessa Wienissä ydinsopimuksen jatkamisesta. Bolton on ollut yksi suurimpia ydinsopimuksen vastustajia ja oli neuvonantajana Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin vetäytyessä sopimuksesta.

Sopimuksen tarkoitus on ollut estää Irania valmistamasta ydinasetta.

Bolton on ajanut vuosia konfliktia Iranin kanssa

Boltonilla on vuosikymmeniä jatkunut historia Iranin nykyisen hallinnon vannoutuneena vastustajana.

Hän nousi merkittävään poliittiseen asemaan jo presidentti Ronald Reaganin hallinnossa 1980-luvulla. Silloin hän sekaantui Iran-Contra -skandaaliin torpedoimalla kongressin tutkimukset siitä, tukiko CIA tietoisesti huumekauppaa käyviä Contra-sissejä Nicaraguassa. Contra-sissien rahoitus hoidettiin myymällä salaisesti aseita Iraniin.

80-luvun jälkeen hän kuitenkin käytti aikaansa pyrkimällä taivuttelemaan Yhdysvaltoja hyökkäämään Iraniin. Hän on myös tukenut julkisesti Mujahideen-e-Khalq -järjestöä joka on ajanut vuosikymmeniä Iranin nykyisen hallinnon kaatamista.

Hän lähti Trumpin hallinnosta huonoissa väleissä 2019 ja kirjoitti sen jälkeen paljastuskirjan ajastaan, missä hän kuvaili Trumpia täysin sopimattomaksi presidentin virkaan.

-------

Lähteenä myös AFP