Suojelupoliisi (supo) ehdottaa vieraan vallan puolesta tapahtuvan informaatiovaikuttamisen räikeimpien muotojen säätämistä rangaistavaksi, uutisoi Yle.
Ehdotus selviää supon päällikkö Antti Pelttarin lausunnosta, jonka hän on antanut eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle turvallisuusympäristön muutosta koskevasta selonteosta.
Lausunnon mukaan rangaistavuus voisi koskea tilanteita, joissa vieraan valtion tiedustelupalvelun toimeksiannosta tai puolesta pyritään pahantahtoisesti vaikuttamaan Suomen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon tai levittämään perättömiä tai harhaanjohtavia tietoja Suomen yhteiskunallisesta päätöksenteosta tai suomalaisen yhteiskunnan tilasta.
Perussuomalaisten kansanedustaja, tuusulalainen Ari Koponen teki elokuussa eduskunnalle toimenpide-ehdotuksen supon esityksen tiimoilta. Hän ehdotti, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin supon ehdotusten toteuttamiseksi.
Supon apulaispäällikkö Teemu Turunen korostaa Ylelle, että supon mielestä mahdollinen kriminalisoinnin tulisi olla hyvin tarkasti rajattu.
– Kyse olisi tilanteista, joissa henkilö itse tietää toimivansa ulkomaisen tiedustelupalvelun puolesta ja jatkaa toimintaa viranomaisten varoituksista huolimatta, Turunen sanoo.
Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää avausta erittäin kiinnostavana, mutta hänen suhtautuminen siihen on varauksellinen.
– Kyllä näkisin, että se varsinainen suoja informaatiovaikuttamista vastaan meillä tulee kansalaiskeskustelun ja median kautta. Meillä informaatiolukutaito heikentää merkittävästi mahdollisuuksia vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.
Nuotio pitää kuitenkin mahdollisena, että jokin hyvin rajattu kriminalisointi voisi olla mahdollinen.
Vieraan vallan puolesta vakoilu on rikos, mutta rikoslaki ei tunne nykyaikaista informaatiovaikuttamista, vaikka rikoslain maanpetos- ja valtiopetospykälät sivuavat sitä.