Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnestyn mukaan Ukrainan taistelutaktiikat vaarantavat siviilien turvallisuutta – ei silti oikeuta Venäjän iskuja siviilikohteisiin

Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin, sanoi kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International torstaina.

Sairaaloiden käyttäminen sotilaallisiin tarkoituksiin on Amnestyn mukaan selvä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomus.

Lisäksi Ukraina on Amnestyn mukaan tehnyt iskuja asutetuilta siviilialueilta.

Ihmisoikeusjärjestön keräämän todistusaineiston mukaan Ukraina on toiminut siviilejä vaarantavalla tavalla melkein parissakymmenessä kaupungissa ja kylässä.

"Puolustaminen ei vapauta Ukrainan armeijaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisesta"

Amnestyn mukaan myös Ukrainan tulee noudattaa kansainvälistä oikeutta ja suojella siviilejä.

– Olemme dokumentoineet, kuinka ukrainalaiset joukot kaavamaisesti vaarantavat siviilit ja rikkovat sodankäynnin sääntöjä toimimalla asutuilla alueilla, sanoi Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

– Puolustuskannalla oleminen ei vapauta Ukrainan armeijaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisesta, hän lisäsi.

Amnesty kuitenkin totesi, että Ukrainan rikkomukset "eivät oikeuta Venäjän summittaisia hyökkäyksiä, jotka ovat surmanneet ja haavoittaneet lukemattomia siviilejä".

Ukrainan ulkoministeri ja puolustusministeri kritisoivat Amnestyn raporttia.

– Tässä Amnestyn käytöksessä ei ole kyse totuuden selvittämisestä ja sen raportoimisesta, vaan väärän vastaavuuden luomisesta rikoksentekijän ja uhrin välille; satoja ja tuhansia siviilejä, kaupunkeja ja alueita tuhoavan maan sekä epätoivoisesti itseään puolustavan maan välille, ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov taas sanoi, että Amnestyn raportti kyseenalaistaa ukrainalaisten oikeuden puolustaa maataan.

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun lopulla. Hyökkäyksen alun jälkeen Ukrainassa on kuollut yli 5 000 siviiliä YK:n ihmisoikeusviraston mukaan.

Kahdeksan kuoli bussipysäkki-iskussa Toretskissa

Kahdeksan ihmistä on kuollut ja neljä haavoittunut tänään Venäjän iskussa bussipysäkille Toretskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoo Donetskin alueen hallinnon johtaja Pavlo Kyrylenko.

– Alustavien tietojen mukaan siellä oli tykistötulta. He osuivat joukkoliikenteen pysäkille, jossa oli tuolloin ihmisjoukko, Kyrylenko kirjoittaa Telegram-viestissään.

Kyrylenkon mukaan haavoittuneiden joukossa oli kolme lasta.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mykolajivin pormestarin mukaan iskut olivat vaurioittaneet asuinrakennuksia kahdessa kaupunginosassa.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.