Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähipäiville luvassa voimakkaita ukkosia ja rankkasateita – tulvat ja sähkökatkot mahdollisia

Vuorokauden sadekertymät voivat nousta paikoin yli 50 millimetrin.

Viikonloppu alkaa sateen ja ukkosen merkeissä, ennustaa Ilmatieteen laitos. Sateinen säärintama saavuttaa maan länsirannikon huomenna aamulla, ja iltapäivään mennessä voimakkaat rankkasateet ja ukkospuuskat voivat ulottua Etelä-Lappiin saakka.

Ennusteen mukaan ukkoskuurojen aikana saattaa sataa vettä yli 20 millimetriä tunnissa, ja vuorokauden sademäärät saattavat paikoin kohota yli 50 millimetrin.

–  Rankkasateet voivat aiheuttaa paikoin taajamatulvia ja ukkospuuskat puiden kaatumisia sekä sähkökatkoja, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto sanoo tiedotteessa.

Voimakkaiden ukkosten kehittymisen kannalta suotuisinta on Tampereelta ja Jyväskylästä kohti Koillismaata yltävällä alueella.

Perjantaina poutaisinta ja lämpimintä on Uudeltamaalta Etelä-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä, missä lämpötila kurottelee yleisesti yli 25 asteen.

Lauantaina sade- ja ukkoskuurot siirtyvät kohti itää

Lauantain vastaisen yönä säärintama lähtee liikkeelle maan etelä- ja keskiosan poikki idän suuntaan. Itä-Suomessa voimakkaat ukkoskuurot ja rankkasateet todennäköisesti ovat lauantaina iltapäivällä, mutta ennusteeseen tuo epävarmuutta säärintaman etenemisvauhti.

Sunnuntaita kohti mentäessä rankimmat sateet ja ukkoset todennäköisesti väistyvät, mutta täysin ei sateista vielä pyhänä päästä eroon.

–  Maan etelä- ja keskiosassa on ehkä jotain tavanomaista kuurottelua ainakin sunnuntaipäivän alkupuolella. Pohjois-Suomessa sateita on laajalti, kertoo päivystävä meteorologi Jouko Korhonen STT:lle.