Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnestyn mukaan Ukrainan taistelutaktiikat vaarantavat siviilien turvallisuuden

Ukrainan rikkomukset eivät kuitenkaan oikeuta Venäjän hyökkäyksiä siviilikohteisiin, järjestö sanoo.

Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin, sanoi kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International torstaina.

Lisäksi Ukraina on Amnestyn mukaan tehnyt iskuja asutetuilta siviilialueilta.

Ihmisoikeusjärjestön keräämän todistusaineiston mukaan Ukraina on toiminut siviilejä vaarantavalla tavalla melkein parissakymmenessä kaupungissa ja kylässä.

Amnestyn mukaan myös Ukrainan tulee noudattaa kansainvälistä oikeutta ja suojella siviilejä.

– Olemme dokumentoineet, kuinka ukrainalaiset joukot kaavamaisesti vaarantavat siviilit ja rikkovat sodankäynnin sääntöjä toimimalla asutuilla alueilla, sanoi Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

– Puolustuskannalla oleminen ei vapauta Ukrainan armeijaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisesta, hän lisäsi.

Amnesty: Ei oikeuta Venäjän iskuja siviilialueille

Amnesty kuitenkin totesi, että Ukrainan rikkomukset "eivät oikeuta Venäjän summittaisia hyökkäyksiä, jotka ovat surmanneet ja haavoittaneet lukemattomia siviilejä".

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun lopulla, ja sen jälkeen Ukrainassa on kuollut yli 5 000 siviiliä YK:n ihmisoikeusviraston mukaan.