Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM:n huippuvirka ei herättänyt kiinnostusta – nyt valittu kansliapäällikkö ainoa pätevä hakija

Ministeriön johtoon haki määräajassa vain kuusi hakijaa, joista yksi veti hakemuksensa pois.

Valtioneuvosto on nimittänyt sosiaali- ja terveysministeriön uudeksi kansliapäälliköksi Veli-Mikko Niemen. Hän siirtyy uuteen tehtäväänsä STM:n yhteisöt ja toimintakyky -osaston osastopäällikön paikalta. Koulutukseltaan Niemi on eläinlääketieteen lisensiaatti.

Niemi on työskennellyt STM:ssä vuodesta 2014. Tätä ennen hän on toiminut valtioneuvoston tiedotteen mukaan muun muassa maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtajana sekä asiantuntijatehtävissä ministeriöissä ja Euroopan komissiossa.

Muilta hakijoilta uupui niin työ- kuin johtamiskokemusta

Kansliapäällikkö on STM:n ylin virkamies, jonka tehtävänä on johtaa, kehittää ja valvoa ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa. Huippuvirka ei kuitenkaan houkuttanut alan ammattilaisia. Nimitysmuistiosta selviää, että virkaa haki määräajassa vain kuusi henkilöä, joista yksi veti hakemuksensa pois jälkikäteen.

Yhtenä pätevyysvaatimuksena kansliapäälliköltä edellytettiin monipuolista kokemusta, jonka katsottiin tarkoittavan työkokemusta erilaisissa tehtävissä ja eri organisaatioissa. Nimitysmuistion mukaan kokemuksen tulee olla sellaista, että siitä voidaan arvioida olevan etua viran menestykselliselle hoitamiselle.

Viidestä hakijasta vain Niemi täytti pätevyysvaatimuksen monipuolisen työkokemuksen osalta. Erään hakijan todettiin toimineen vain harjoittelijan tehtävissä.

Samoin kävi johtamiskokemuksen osalta. Kolmelta hakijalta kokemus johtamis- ja esimiestehtävistä puuttui täysin, erään hakijan kohdalta kokemuksen osastonhoitajan ja palveluvastaavan tehtävistä ei katsottu vastaavan kansliapäälliköltä edellytettävää johtamiskokemusta.

Ministereistä Niemen työhaastatteluun osallistui sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen. Haastatteluun kutsuttiin myös toinen hakija, joka perui hakemuksensa haastattelun jälkeen.

Tuore kansliapäällikkö aloittaa viisivuotisen virkakautensa 15. elokuuta. Niemen edeltäjä Kirsi Varhila aloitti työnsä Satakunnan hyvinvointialuejohtajana kesäkuussa.