Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Valtiovarainministeriö aloittaa Saarikon johdolla budjettineuvottelut tänään – helle tekee paluun tällä viikolla

Valtiovarainministeriö aloittaa Saarikon johdolla budjettineuvottelut tänään

Valtiovarainministeriö aloittaa tänään valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla viimeistelemään VM:n esitystä valtion ensi vuoden budjetista. Ehdotus on tarkoitus saada valmiiksi torstaina.

Budjettia sorvataan vaikeassa tilanteessa, sillä inflaatio kiihtyy, korot nousevat, valtion velka kasvaa ja myös taantuman uhka siintää horisontissa. Suomea saattaa talvella lisäksi uhata energiakriisi. Monet puolueet ja myös valtiovarainministeri Saarikko ovat väläytelleet ansiotuloverokevennyksiä yhtenä mahdollisena vastauksena hintojen nousuun.

Hallituksen yhteinen budjettiriihi on elo-syyskuun vaihteessa.

Kiteellä karhukolari, loukkaantunutta karhua jäljitetään

Kiteellä on sattunut karhukolari, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitos tiedotteessaan.

Henkilöauto oli ajamassa kohti Kiteetä, kun karhu tuli tielle ja osui auton keulaan. Pelastuslaitoksen mukaan osuman jälkeen karhu oli jatkanut matkaansa.

Tiedotteen mukaan poliisi hälytti Suomen riistakeskuksen suurriistavirka-avun (SRVA) jäljittämään loukkaantunutta karhua.

Pelastuslaitoksen mukaan auto kärsi huomattavia vaurioita, mutta kukaan kolmesta autossa olleesta ei loukkaantunut.

Pelastuslaitos sai ennen puolta yötä hälytyksen tieliikenneonnettomuudesta Kiteen Puhoksentiellä

Helle tekee paluun tällä viikolla, mutta ei vielä tänään

Suomessa on tänään laajalti pilvipoutainen päivä, kertoo Ilmatieteen laitos. Yksittäisiä sadekuuroja voi tulla lännessä ja Lapissa.

Lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 18–24 asteen välillä ja pohjoisessa 15–20 astetta. Säät lämpenevät viikonloppua kohti mentäessä. Torstai ja perjantai ovat ennusteiden mukaan viikon lämpimimmät päivät, jolloin myös helleraja luultavasti ylittyy.

Perjantaina Suomea lähestyy lännestä hieman voimakkaamman näköinen sadealue. Viikonloppuna sää on epävakainen.

Ranskan kansalliskokous hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden

Ranskan kansalliskokous on ratifioinut Suomen ja Ruotsin liittymisen sotilasliitto Natoon, uutisoi muun muassa ranskalaislehti Le Figaro. Parlamentti päätti asiasta paikallista aikaa myöhään illalla.

Lehden mukaan 209 edustajaa äänesti jäsenyyden puolesta ja 46 sitä vastaan.

Aiemmin tiistaina Italian parlamentin alempi kamari eli edustajainhuone ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon.

Nato-jäsenyys tulee ratifioida kaikissa liiton jäsenmaissa.

Yhdysvalloissa äänestetään tänään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Yhdysvalloissa on määrä tänään äänestää Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä sotilasliitto Natossa.

Senaatin lehdistökeskus kertoo sivuillaan, että Nato-keskustelu alkaa puoli kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa eli Suomen aikaa puoli yhdeksältä illalla. Keskustelun on tarkoitus kestää enintään kolme tuntia.

Keskustelun jälkeen senaatissa järjestetään äänestys jäsenyyden ratifioinnista.

Hyväksyntä jäsenyydelle tulee saada kaikista Naton jäsenmaista.

IAEA varoittaa venäläisten Ukrainassa valtaaman ydinvoimalan tilanteen olevan uhkaava

Venäläisjoukkojen valtaaman Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne Ukrainassa on uhkaava, varoittaa Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Järjestö on jo viikkokausia halunnut lähettää voimalaan tutkimusryhmän, mutta se ei ole onnistunut. IAEA:n mukaan voimalassa rikotaan jatkuvasti turvallisuusmääräyksiä.

Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala.

Ukrainassa tapahtui maailman pahimpiin lukeutuva ydinonnettomuus vuonna 1986, kun Tshernobylin ydinreaktori räjähti. (Lähde: AFP)

Sopu Jemenin tulitauon jatkamisesta löytyi viime hetkellä

Jemenin sisällissodan osapuolet pääsivät tiistaina sopuun neljä kuukautta kestäneen tulitauon jatkamisesta kahdella kuukaudella. Sopu syntyi vain muutamia tunteja ennen kuin tulitauko olisi päättynyt.

Jemenissä on sodittu vuodesta 2014.

Jemenin sota on saanut aikaan kriisin, jota on kuvattu maailman pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi. YK:n arvion mukaan 80 prosenttia väestöstä tarvitse humanitaarista apua.

Jemenin sisällissodassa on kuollut arviolta yli 150 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet pakolaisiksi. (Lähde: AFP)