Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina vastasi Pelosin vierailuun heti hävittäjillä ja sotaharjoituksilla

Yhdysvallat toi Taiwanin lähelle lentotukialuksen ja muita sota-aluksia.

Yli 20 Kiinan lentokonetta lensi Taiwanin ilmapuolustusvyöhykkeellä tiistaina, kertoi Taiwanin puolustusministeriö.

Hävittäjät olivat Kiinan vastaus Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailuun Taiwanissa. Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet kertoivat jo aikaisemmin, että sen hävittäjät ovat ylittäneet Taiwaninsalmen.

Ilmapuolustusvyöhyke ei ole sama asia kuin Taiwanin ilmatila, vaan se kuuluu kansainväliseen ilmatilaan. Yleisesti ottaen Taiwan ja Kiina ovat pitäneet Taiwaninsalmen keskikohtaa rajana, jota niiden sotilaslentokoneet eivät ylitä.

Kiina ilmoitti niin ikään aikovansa pitää kovapanosammuntoja sisältävät sotaharjoitukset Taiwaninsalmessa.

Myös Yhdysvaltain asevoimat nosti valmiuttaan alueella Pelosin vierailun vuoksi. Muun muassa ydinkäyttöinen Ronald Reagan -lentotukialus, joka normaalisti on Japanin vesillä, seilasi tiistaina Taiwanin eteläpuolella yhdessä usean muun amerikkalaisen sota-aluksen kanssa.

Venäjä riensi Kiinan tueksi

Pelosi saapui Taiwaniin tiistaina illalla Suomen aikaa. Kiina oli jo etukäteen ilmoittanut, että puhemiehen vierailu saarella on "äärimmäinen provokaatio", johon tullaan vastaamaan.

Pelosi sanoi julkaisemassaan lausunnossa, että hänen vierailunsa tarkoitus on vahvistaa ja uudistaa Yhdysvaltain tukea Taiwanille.

- Kongressidelegaatiomme vierailu Taiwaniin kunnioittaa Yhdysvaltojen vankkumatonta sitoutumista Taiwanin voimaa pursuavaan demokratiaan, Pelosi sanoi lausunnossaan, joka julkaistiin puhemiehen saapuessa Taiwaniin.

Pelosin mukaan sitoumuksella on erityisen suuri merkitys nyt, koska valinta demokratian ja yksinvaltiuden välillä on ajankohtainen kaikkialla maailmassa.

Puhemies korosti myös, ettei hänen vierailunsa saarella ole millään tavalla ristiriidassa Yhdysvaltain yhden Kiinan politiikan kanssa. Yhdysvallat ei ole tunnustanut Taiwania itsenäiseksi valtioksi.

Yhdysvaltain ulkoministeriön myöhemmin julkaisemassa lausunnossa korostettiin niin ikään, että vierailu syventää Yhdysvaltain vankkumatonta sitoutumista Taiwaniin ja maiden ystävällisiin suhteisiin.

Kiinaa nämä sanat eivät vakuuttaneet.

- Yhdysvallat vääristelee, hämärtää ja onteloi yhden Kiinan periaatettaan. Tällaiset teot, aivan kuin tulella leikkiminen, ovat hyvin vaarallisia. Tuli nielee ne, jotka sillä leikkivät, sanottiin Kiinan ulkoministeriön hieman Pelosin saapumisen jälkeen antamassa lausunnossa.

Myös Venäjä riensi Kiinan tueksi todeten, että Kiinalla on täysi oikeus puolustaa aluettaan ja suvereniteettiaan Yhdysvaltain "selvää provokaatiota" vastaan.

Pelosi on korkea-arvoisin Yhdysvaltojen hallinnon edustaja, joka käy Taiwanissa neljännesvuosisataan. Myös 25 vuotta sitten saarella kävi edustajainhuoneen puhemies, Newt Gingrich.