Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sodat ja sodan uhka nousivat suomalaisten huolten kärkijoukkoon, selviää Ylen tutkimuksesta

Tuoreen kyselyn mukaan sodista ja sodan uhasta on nyt erittäin huolissaan lähes puolet, kun vuonna 2020 vastaavaa huolta kantoi alle kymmenes vastaajista.

Sodat ja sodan uhka ovat nousseet suomalaisten luokiteltujen huolien listan kärkijoukkoon, ilmenee Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan teettämästä kyselystä. Tuloksista kertoi aiemmin Yle.

Vastaajista 46 prosenttia sanoi olevansa erittäin huolissaan sodista ja sodan uhasta, kun edellisessä kyselyssä vuonna 2020 osuus oli alle kymmenen prosenttia.

Eniten sodista ja kansainvälisen politiikan vaikutuksista Suomeen olivat tuoreessa kyselyssä huolissaan yli 60-vuotiaat.

Huolten listalla kolmanneksi sotien ja maailmantilanteen jälkeen nousee vanhusten hoito, josta ovat erittäin huolissaan etenkin yli 45-vuotiaat. 15-29-vuotiaista muita ikäryhmiä useampaa huolestuttavat erittäin paljon hintojen nousu ja yksinäisyys.

Myös terveys ja toimeentulo huolestuttavat

Sotaan ja maailmantilanteeseen liittyvät maininnat olivat kärjessä myös silloin, kun ihmisten omaan tulevaisuuteen vaikuttavista huolenaiheista kysyttiin ilman valmiita vastausvaihtoehtoja. Vastauksissa tuli yli 700 mainintaa liittyen sotaan, maailmantilanteeseen tai Venäjään. Terveys tai mielenterveys mainittiin 600 kertaa.

Sodan ja terveyden teemojen jälkeen yleisimmät huolet liittyvät rahaan ja toimeentuloon.

– Olen huolissani työpaikkani menetyksestä, vanhempieni terveydestä ja siitä, että joutuisin jättämään kotimaani sodan vuoksi, kertoo 29-vuotias nainen aineistosta tehdyssä poiminnassa.

Kyselyyn vastasi noin 2 000 suomalaista maalis-huhtikuussa tutkimusyhtiö IROResearchin internet-paneelissa. Tutkimuksen kohderyhmänä oli yli 15-vuotias suomenkielinen väestö Ahvenanmaata lukuun ottamatta.