Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohisalo ehdottaa isovanhempainvapaita

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Maria Ohisalo ehdottaa, että tänään voimaan astunutta vanhempainvapaauudistusta täydennettäisiin isovanhemmille suunnatulla vapaalla.

Ohisalo ehdottaa, että vanhemmat voisivat siirtää 63 päivän kiintiöstä vanhempainvapaapäiviä lapsen isovanhemman käytettäviksi. Eduskunnan tietopalvelun mukaan isovanhemmanvapaan käyttöönotto tulisi maksamaan 15 miljoonaa euroa, jos noin kymmenen prosenttia päivistä siirrettäisiin isovanhemmille.

– Kun mummi tai isoisä olisi tuttu ihminen vauvan tai taaperon arjessa, voisi kynnys perheen auttamiseen madaltua myöhemminkin. Isovanhemmalle perhevapaajakso olisi mahdollisuus vahvistaa sidettä lapsenlapseen ja parantaa omaa jaksamistaan pitämällä enimmillään noin neljä kuukautta taukoa työelämästä tai lyhentämällä työpäivää kahdeksan kuukauden ajan, Ohisalo esittää blogikirjoituksessaan.

Mallissa esimerkiksi yrittäjä-äiti voisi siirtää 63 päivää ansiosidonnaisia vanhempainvapaapäiviä ukille, tai yksinhuoltajaisä puolet päivistään lapsen mummolle.

– Isovanhemmanvapaa olisi kustannustehokas tapa tukea lapsiperheiden jaksamista ja tuoda paitsi apua arkeen, myös vahvistaa lapsen ja isovanhemman suhdetta, Ohisalo perustelee.