Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Brexit sekoitti Postin ja Tullin – sama paketti piti lähettää Britanniasta Suomeen kolme kertaa, koska Posti palautti sen kahdesti lähettäjälle

Kokeilin taannoin onneani ja lähetin Lontoosta Ouluun kaksi covid-kotitestiä. Äidilläni oli ollut koronavirusoireita, eikä hän halunnut poistua kotoa ostamaan testiä.

Postivirkailijan kehotuksesta liitin kuoreen tulliselvityksen, vaikka lähetys ei ollut lahja eikä juuri minkään arvoinen.

Kolme ja puoli kuukautta myöhemmin sain tuon lähetyksen takaisin Lontooseen. Kuoressa oli Suomen Postin vaaleanpunainen tarra, jossa luki ”palautetaan”. Sen kummempaa selitystä Postilta ei tullut.

En ole kokemukseni kanssa yksin. Britanniansuomalaisten kuumimpia puheenaiheita Facebook-ryhmissä on se, miten ihmiset ovat onnistuneet saamaan postilähetykset perille kotimaahan.

Keskustelijat neuvovat toisiaan: Älä edes yritä lähettää postikorttia isompaa tai arvokkaampaa lähetystä. Älä koskaan laita postikorttia kirjekuoreen. Lähetä äitienpäiväkortti helmikuussa.

Kokemukseni ei ole edes hulluimmasta päästä. Eräs britanniansuomalainen sai lähetettyä paketin Britanniasta Suomeen reilussa puolessa vuodessa. Hän joutui lähettämään saman paketin kolme kertaa, sillä se palautettiin Britanniaan kahdesti. Edes tiivis yhteydenpito Postiin ja Tulliin ei estänyt palautuksia.

Toinen Facebook-keskustelija seurasi lähettämänsä 38 gramman postikortin vaiheita Postin sivuilta. Aikaa oli, sillä lähetys teki matkaa yli kaksi kuukautta.

Posti kertoi lähetyksen vaiheista muun muassa seuraavaa: ”Muista tehdä tullaus ja maksaa Postin käsittelymaksu, jotta lähetys vapautuu Postin varastosta”. Ja kaiken huipuksi: ”Lähetyksen vastaanottajaa on tavoiteltu kirjeitse”.

En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, jos Posti on todellakin lähestynyt postikortin vastaanottajaa kirjeitse.

Postin lähettämisestä ja vastaanottamisesta Britanniasta voi tulla melkein kokopäivätyötä, jossa kuluttaja on tuomittu epäonnistumaan. Ihmiset kertovat paperisodasta, jossa kuluttajan pitää tuntea Postin ja Tullin käytännöt paremmin kuin Posti ja Tulli ja jossa jokainen dokumentti täytyy pitää tallessa todistusaineistoksi.

Kymmenet britanniansuomalaiset kertovat epäselvin syin palautetuista paketeista, saapumisilmoituksista, jotka eivät saavu vastaanottajalle, ja toivottomista yhteydenotoista Postiin ja Tulliin, joista kumpikaan ei joko ole tavoitettavissa tai osaa auttaa. Usein Posti ja Tulli syyttävät toisiaan.

Onnekkaimpien kohdalla lähetys pääsee perille, kun lähettäjä seuraa sen etenemistä herkeämättä ja tekee onnistuneen väliintulon ennen kuin Posti palauttaa lähetyksen Britanniaan.

Postinkulun ongelmat alkoivat, kun Britannia erosi EU:sta viime vuoden alussa. Jostakin syystä postin kulkeminen toiseen suuntaan – Suomesta Britanniaan – ei ole yhtä ongelmallista. Kun postilähetys on Suomen ulkopuolella, lähettäjä voi huokaista helpotuksesta.

Kirjoittaja on Lontoossa asuva toimittaja.