Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinalta varoitus Yhdysvalloille: "Nancy Pelosin vierailuun Taiwanissa vastataan sotilaallisesti" – moni taiwanilainen käy nyt väestönsuojelukursseilla

Kiina on varoittanut Yhdysvaltoja, että se vastaa sotilaallisesti, jos Yhdysvaltain edustajanhuoneen puhemies Nancy Pelosi vierailee Taiwanissa. Asiasta uutisoi muun muassa Business Insider.

Pelosin vierailu rikkoisi vakavasti yhden Kiinan periaatetta ja vahingoittaisi vakavasti Kiinan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä Kiinan ja Yhdysvaltain välisten suhteiden poliittista perustaa, Kiinan puolustusministeriön tiedottajan, eversti Kefei Tanin kerrotaan sanoneen.

Kiinan kansantasavalta pitää Taiwania omana alueenaan ja on pitkään vannonut liittävänsä sen itseensä. Tarvittaessa väkisin.

Kiina kehottaa Yhdysvaltoja ryhtymään "käytännöllisiin toimiin" pitääkseen kiinni sitoutumisestaan välttää tukemasta Taiwanin itsenäisyyttä.

– Kiinan armeija ei istu koskaan sivussa, ja ryhtyy voimakkaisiin toimiin estääkseen ulkopuolisten voimien puuttumisen, Tan lisäsi.

Pelosin oli alunperin tarkoitus vierailla Taiwanissa huhtikuussa, mutta perui matkan saatuaan positiivisen koronatestituloksen. Nyt hän suunnittelee alustavasti vierailua elokuulle.

Mahdollinen matka on herättänyt keskustelua Yhdysvalloissa, kun jännitteet Kiinan kanssa ovat kohonneet.

– Armeijan mielestä se ei ole hyvä idea juuri nyt, presidentti Joe Biden kommentoi toimittajille 20. heinäkuuta.

Jotkut Bidenin virkamiehet pelkäävät Kiinan julistavan Taiwanin ylle lentokieltoalueen estääkseen Pelosin vierailun. Republikaanipuolueen piirissä ex-presidentti Donald Trumpin läheiset liittolaiset ovat puoltaneet Pelosin matkaa väittäen, että Kiinalle on lähetettävä kova viesti.

Pelosi ei itse ole vahvistanut matkan toteutumista, eikä ole keskustellut matkustussuunnitelmistaan. Jos matka toteutuisi, hän olisi korkein Taiwanissa vieraillut yhdysvaltalainen lainsäätäjä 25 vuoteen.

Kiina on seurannut vierestä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan tarkkaan, ja punnitsee aikomuksiaan Taiwanin suhteen sen mukaan, mitä sodassa tapahtuu.

Ukrainan sota on saanut monet taiwanilaiset pohtimaan vakavasti, kuinka reagoida, jos Kiina päättää hyökätä Taiwaniin. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen väestönsuojelukoulutuksen kysyntä on kasvanut Taiwanissa pilviin, ajatushautomo Forward Alliancen perustaja, taiwanilainen poliitikko ja entinen erikoisjoukkojen sotilas Enoch Wu kertoo yhdysvaltalaiselle verkkomedia Axiosille.

Järjestö on järjestänyt kuukausitasolla 15 koulutusta, joihin on osallistunut 400–500 henkilöä.

– Tehtävämme on opettaa kansalaisille, kuinka toimia hätätilanteessa. Rauhan aikana tämä tarkoittaa katastrofiapua. Sota-aikana samat taidot muodostavat väestönsuojelun selkärangan, Wu sanoo.