Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Miestä syytetään lapsen sieppauksesta Helsingissä, Turkki aloittaa jälleen kaasunetsintäoperaation Välimerellä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tänään on viimeinen päivä ilmoittaa tilinumero elokuun veronpalautuksia varten

Tänään keskiviikkona on viimeinen päivä ilmoittaa oma tilinumero OmaVero-palvelussa elokuun alussa maksettavia veronpalautuksia varten, kertoo Verohallinto.

Tilinumeroita puuttuu Verohallinnon mukaan erityisesti elokuussa veronpalautuksia saavilta nuorilta, jotka ovat ensikertalaisia veronpalautuksissa.

Verohallinnolta puuttuu yhä tilinumero yhteensä 29 000 ihmiseltä, jotka ovat saamassa veronpalautuksia. Heistä 2000-luvulla syntyneitä on 16 000 eli yli puolet.

Tilinumeron voi ilmoittaa OmaVero-palvelussa.

HS: Useampi kuin joka kolmas suomalainen huolissaan Venäjän uhasta

Suomalaisista useampaa kuin joka kolmatta huolestuttaa Venäjän poliittinen ja sotilaallinen uhka. Asia selviää Helsingin Sanomien julkaisemasta tuoreesta mielipidekyselystä.

Kyselyssä vastaajille annettiin useampia vaihtoehtoja ja kysyttiin, mikä heitä huolestuttaa erityisesti. Vastaajista 37 prosenttia antoi vastaukseksi Venäjän uhan. Vastaajista 34 prosenttia puolestaan valitsi päähuolenaiheekseen energian hinnannousun.

HS:n tilaaman kyselyn toteutti Kantar Public internetpaneelissa kesäkuun puolivälissä. 18–79-vuotiaita suomalaisia edustavaan kyselyyn haastateltiin 1 050 ihmistä, ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa polttoaineen hinnan nousun hyvittämistä maaseudulla asuville

Yli 60 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että valtion tulisi hyvittää polttoaineen hinnan nousua haja-asutusalueella asuville, selviää Maaseudun Tulevaisuuden kyselystä.

Noin viidennes kyselyyn vastanneista ei kannattanut ajatusta.

Eniten kannatusta hintojen nousun hyvittämiselle tuli maaseutumaisissa kunnissa asuvilta sekä perussuomalaisten kannattajilta.

Kyselyn toteutti Kantar TNS. Siihen vastasi tuhat ihmistä ja sen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä.

Miestä syytetään lapsen sieppaamisesta Helsingin Kulosaaressa, poliisin mukaan motiivi oli taloudellisen hyödyn tavoittelu - käräjäkäsittely alkaa tänään

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä huhtikuussa Helsingin Kulosaaressa tapahtunutta lapsisieppausta. 54-vuotiasta miestä syytetään panttivangin ottamisesta ja törkeästä ryöstöstä.

Yhdeksänvuotias lapsi siepattiin huhtikuisena aamuna tämän koulumatkalla. Poliisin mukaan huoltajat saivat kiristysviestin pojan puhelimesta pian sieppaamisen jälkeen, mutta pojasta ei kuitenkaan maksettu lunnaita.

Poliisi on epäillyt, että mies suunnitteli sieppauksen ennakkoon. Poliisin mukaan motiivi oli taloudellisen hyödyn tavoittelu.

Kouvolassa löytyi kuollut ihminen Kymijoesta

Kymenlaaksossa Kouvolassa on löytynyt kuollut ihminen joesta. Kaakkois-Suomen poliisi kertoo tiedotteessa, että ruumis löytyi Kymijoesta läheltä Korian siltaa eilisiltana.

Poliisin mukaan kuollut ihminen on tunnistettu eikä tapauksessa epäillä rikosta. Tutkinta jatkuu kuolemansyyn selvittämisenä.

Poliisin lisäksi paikalla oli yksiköitä pelastuslaitokselta ja ensihoidosta.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen ihmisen pelastustehtävästä hieman ennen iltakahdeksaa.

Yhdysvaltain keskuspankilta odotetaan tänään suurta koronnostoa

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin odotetaan nostavan tänään ohjauskorkojaan. Odotuksissa on toinen suuri 0,75 prosenttiyksikön nousu.

Kesäkuun kokouksessaan Fed päätyi 0,75 prosenttiyksikön nostoon, mikä oli odotetuista vaihtoehdoista suurempi.

Ohjauskorkojen nostolla pyritään hillitsemään hintojen nousua. Yhdysvalloissa kuluttajahintojen vuosi-inflaatio oli kesäkuussa 9,1 prosenttia, mikä on korkein lukema yli 40 vuoteen.

Kyseessä on Fedin neljäs koronnosto tänä vuonna. (Lähde: AFP)

Googlen emoyhtiön Alphabetin tuloksessa näkyy kasvun hidastuminen

Googlen emoyhtiön Alphabetin viimeisimmän vuosineljänneksen tulos oli laskusuuntainen ja jäi analyytikoiden odotuksista. Yhtiön tulos laski vuoden takaisesta ollen 16 miljardia dollaria. Alphabetin liikevaihto menneellä vuosineljänneksellä puolestaan kasvoi 13 prosenttia ollen liki 70 miljardia dollaria.

Alphabetin tulosta nakersi yhtiön kassaa tavallisesti tasaisesti kasvattavien verkkomainosdollareiden hidastunut virta.

Isoille teknologiayhtiöille vaikeuksia aiheuttavat niin inflaatio kuin Ukrainan sotakin, ja monen yhtiön viimeisimmän vuosineljänneksen tulos on ollut heikko. (Lähde: AFP)

Lufthansa peruu yli tuhat lentoa Saksassa lakon takia

Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa joutuu perumaan lähes kaikki lentonsa kotimaan kentiltä Frankfurtista ja Münchenistä keskiviikkona lakon takia.

Verdi-ammattiliiton yhden päivän ulosmarssi aiheuttaa "massiivisen vaikutuksen", Lufthansa kertoi tiistaina.

Lakon takia perutaan yli tuhat lentoa.

Kyse on kiistasta palkoista. Maapalveluissa työskentelevät haluavat suuremmat korotukset kuin mitä Lufthansa on heille tarjonnut. Verdi tavoittelee 9,5 prosentin korotuksia ja 13 euron minimituntipalkkaa.

Yhtiön mukaan noin 7 500 matkustajaa jää jumiin pitkin maailmaa kaukolentojen peruunnuttua. (Lähde: AFP)

Kuvernööri: Ensimmäinen venäläisjuna saapunut Kaliningradiin

Sementtiä kuljettanut venäläisjuna saapui eilen Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin, kertoo Kaliningradin kuvernööri Anton Alihanov. Hän kertoi venäläiselle uutistoimisto Tassille, että juna on ensimmäinen Venäjältä sen jälkeen, kun Liettua salli jälleen sen halki tehtävät kuljetukset Venäjältä Kaliningradiin.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan. Euroopan komissio kuitenkin linjasi aiemmin tässä kuussa, että Liettualla on velvollisuus sallia aseita lukuun ottamatta kaikkien pakotelistalla olevien tuotteiden kulku Venäjän ja Kaliningradin erillisalueen välillä. (Lähde: AFP)

Venäjä päättää toimintansa ISS-avaruusasemalla vuoden 2024 jälkeen

Venäjä on ilmoittanut, että se aikoo lopettaa toimintansa kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla vuoden 2024 jälkeen. Sota Ukrainassa on tulehduttanut pahasti Venäjän ja länsimaiden välejä.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjän päätös jättää asema tulee vaikuttamaan maan avaruusalaan.

Venäjän avaruusviraston Roskosmosin johtajan Juri Borisovin mielestä Venäjän tulisi alkaa valmistella omaa asemaa.

Yhdysvaltain avaruusviraston Nasan mukaan ISS:n toimintaa on tarkoitus jatkaa ainakin vuoteen 2030. Sen toiminnan on alun perin ollut tarkoitus päättyä aiemmin. (Lähde: AFP)

Turkki aloittaa jälleen kaasunetsintäoperaation Välimerellä

Turkki aikoo ensi kuun alkupuolella aloittaa jälleen kaasunetsintäoperaation Välimerellä, kertoo maan energiaministeriö.

Ministeriön lausunnossa ei kerrota, missä päin Välimerta porausalus Abdulhamid Han tulee toimimaan. Aiemmin korkea-arvoinen virkamies kertoi, että etsintä jatkuisi lähellä Kyprosta.

Kaksi vuotta sitten Euroopan unioni oli asettaa Turkille pakotteita sen kaasunetsintätoimista kiistellyillä itäisen Välimeren alueilla. (Lähde: AFP)

Englanti murskasi Ruotsin EM-välierässä

Turnausjärjestäjä Englanti eteni loppuotteluun naisten EM-jalkapallossa voittamalla Sheffieldissä pelatussa välierässä Ruotsin 4–0. Toinen välierä Saksa–Ranska pelataan keskiviikkona Milton Keynesissä. Loppuottelu pelataan sunnuntaina Lontoon Wembleyllä.

Ruotsi lähti otteluun vahvasti ja osui kertaalleen ylärimaankin, mutta Beth Mead vei Englannin 1–0-taukojohtoon 34. minuutilla. Maali oli Meadille turnauksen kuudes, hän on kisojen maalikärki.

Toisella puoliajalla Ruotsi romahti tyystin. Heti puoliajan alkuvaiheissa Lucy Bronze puski 2–0, ja Alessia Russon kantapääkikka 68. minuutilla sinetöi jo voittoa kotiyleisön riemuksi. Fran Kirby päätti murskajaiset 4–0-maalillaan 77. minuutilla.