Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisten sotilaiden äidit ja vaimot vailla tietoa läheistensä kohtaloista Ukrainassa – "Rehellisesti sanottuna olen menettänyt toivoni"

Venäjä on ilmoittanut Ukrainan sodassa kuolleiden sotilaidensa lukumäärän viimeksi maaliskuussa. Tuolloin kaatuneiden määräksi kerrottiin 1 352. Kadonneiden sotilaiden määrää Venäjä ei ole kommentoinut.

Venäjän sotilaiden äitien komitean puheenjohtaja Valentina Melnikova kertoo Sky Newsille, että sotilaiden perheille ei kerrota, missä he ovat kadonneet ja millaisissa olosuhteissa.

– Hyvin harvoin jotkut perheistä onnistuvat saamaan kadonneen kanssa palvelleilta yksityiskohtia siitä, mitä tapahtui, Melnikova sanoo.

Artikkelissa Svetlanaksi kutsuttu nainen kertoo kuulleensa Ukrainaan lähetetystä pojastaan viimeksi maaliskuun lopussa.

– He olivat vetäytymässä, ja tuli taistelu. Poikani tapettiin. He eivät saaneet ruumiita takaisin, niitä oli siellä paljon. Paikalliset hautasivat heidät.

Svetlana kertoo saaneensa ilmoituksen poikansa kuolemasta tämän sotilasyksiköltä, mutta Venäjän puolustusministeriö vuorostaan on kertonut hänelle poikansa kadonneen. Svetlana on tehnyt yhteistyötä muiden äitien kanssa saadakseen poikansa ruumiin kotiin, jotta hänet voitaisiin haudata.

Sotilaiden läheiset ovat tehneet Sky Newsin mukaan pitkiä matkoja eri puolilta Venäjää tavatakseen presidentti Vladimir Putinin ja välittääkseen tälle vetoomuksensa.

– Kukaan ei kuule meitä eikä halua kuunnella meitä. En kestä sitä enää. Olen vasta 44-vuotias, ja olen jo kuin vanha nainen, 19-vuotiaan sotilaan äiti Irina Chistjakova sanoo.

Chistjakovan poika, Kirill, katosi Ukrainassa maaliskuussa. Hän oli palvellut varusmiehenä vasta kolme kuukautta, kun hänet lähetettiin Ukrainan rajalle ennen sodan alkamista.

– Hän halusi olla sotilas ja puolustaa isänmaataan. Nyt näyttää siltä, että häntä pyydettiin auttamaan Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyyden palauttamisessa. Poikani katosi Harkovan alueella, joten selittäkää minulle, miksi hän oli siellä?

Venäjän puolustusministeriö ei ole voinut vahvistaa Chistjakovalle, onko Kirill kadonnut tai jäänyt sotavangiksi.

– Kutsukaa minut Ukrainaan! Antakaa minun käydä vankileirinne läpi ja löytää poikani, niin rauhoitun, Chistjakova sanoo.

Sky Newsin haastattelemat naiset eivät tuomitse puolisoidensa tai poikiensa toimia Ukrainassa, vaan he haluavat vastauksia heidän kohtaloistaan.

– Rehellisesti sanottuna olen menettänyt toivoni, Valentina Melnikova toteaa.

Britannian asevoimien komentajan, amiraali Tony Radakinin arvion mukaan Venäjä on kärsinyt 50 000 sotilaan tappiot Ukrainassa. Lukuun lasketaan kaatuneiden lisäksi haavoittuneet, vangitut ja kadonneet.