Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattiliitot penäävät EU:lta unionin laajuista lämpötilarajaa ulkotyöläisille hellekuolemien jälkimainingeissa

Ammattiliitot ovat penänneet Euroopan komissiota asettamaan enimmäislämpötilarajan ulkona tehtävälle työlle.

Pyyntöä edelsi kolmen ihmisen kuolema kesken työvuoron viime viikon korventavan helleaallon aikana.

Osalla EU:n jäsenmaista on lainsäädäntöä, joka rajoittaa korkeissa lämpötiloissa työskentelyä. Lämpötilarajat tälle kuitenkin vaihtelevat, eikä monilla valtioilla ole lainkaan kansallisia hellerajoja ulkotyölle.

Eurofoundin tekemän selvityksen mukaan 23 prosenttia kaikista työntekijöistä ympäri unionin olivat altistuneet korkeille lämpötiloille neljäsosan työajasta. Osuus nousee maatalouden saralla 36 prosenttiin ja rakennustöissä vieläkin korkeammalle, 38 prosenttiin.

Aiempi tutkimus on yhdistänyt korkeat lämpötilat lukuisiin kroonisiin vaivoihin sekä työpaikkatapaturmariskin kasvuun.

– Työntekijät ovat ilmastokriisin etulinjassa joka päivä, ja he tarvitsevat suojauksia, jotka sopivat äärimmäisten lämpötilojen alati kasvavaan vaaraan, sanoo eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeiden keskusjärjestön ETUCin varapääsihteeri Claes-Mikael Stahl.

Helteet ovat johtaneet kuolemiin työpaikoilla aiemminkin, esimerkiksi Ranskassa kuoli ETUCin mukaan pelkästään vuonna 2020 kaikkiaan 12 työntekijää liiallisen kuumuuden vuoksi. Ranskassa ei ole nykyisellään enimmäislämpötilarajoja työnteolle.

"Sää ei kunnioita kansallisia rajoja"

Tuoreet hellekuolemat raportoitiin Espanjasta, jossa on lainsäädäntöä enimmäislämpötiloista. Rajat kuitenkin koskevat vain tiettyjä aloja.

Lauantaina Madridissa kuoli kuukauden työsopimuksella töitä tehnyt 60-vuotias kadunsiivoaja. Kuolemaansa edeltävänä päivänä hän oli lyyhistynyt töiden kesken kadulle lämpöhalvauksen vuoksi. Lämpötila Madridissa lähenteli tuolloin 40 astetta.

Lauantaina kuoli myös Madridin esikaupunkialueella 56-vuotias varastotyöntekijä, joka oli saanut lämpöhalvauksen.

Torstaina puolestaan oli kerrottu pääkaupungin laitamilla sijaitsevassa Paracuellos de Jaramassa helteiden vuoksi kuolleesta työntekijästä.

Viime viikolla Madridin kaupunki sai aikaan sopimuksen ammattiliittojen kanssa siitä, että käsin tehtävä katujen siivoaminen rajoitettaisiin tehtäväksi alle 39 asteen lämpötilassa.

Stahlin mukaan enimmäislämpötiloista tarvitaan EU:n laajuista lainsäädäntöä, sillä "sää ei kunnioita kansallisia rajoja".

– Poliitikot eivät voi jatkaa haavoittuneimmassa tilassa oleville työntekijöidemme koituvaa vaaraa ilmastoitujen toimistojensa suojista, hän sanoi.