Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolme koalitiopuoluetta ei aio äänestää Italian pääministeri Draghin hallituksen luottamuksesta

Kolme koalitiopuoluetta ei aio äänestää pääministeri Mario Draghin hallituksen luottamuksesta. Keskustaoikeistolainen Forza Italia, laitaoikeistolainen Viiden tähden liike ja populistinen Lega-puolue kertoivat keskiviikkona senaatille, etteivät ne aio tukea Draghia.

Italian parlamentin ylähuoneen eli senaatin oli määrä äänestää luottamuksesta keskiviikkoiltana.

Viiden tähden liikkeen kerrottiin kuitenkin jääneen istuntosaliin.

Puolueiden haluttomuus äänestykseen vesittää Draghin suunnitelmat poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Kolmen koalitiopuolueen päätös on johtamassa pääministerin eroon ja aikaistettuihin vaaleihin Italiassa.

Viime viikolla Draghi menetti Viiden tähden liikkeen tuen avustuspaketille, jota hän on ajanut inflaation vuoksi. Laajan enemmistönsä turvin parlamentti hyväksyi hallituksen esityksen joka tapauksessa. Draghi yritti kuitenkin jo viime viikon torstaina jättää eroanomuksen maan presidentille Sergio Mattarellalle. Presidentti ei kuitenkaan hyväksynyt eroanomusta, vaan ohjeisti Draghin puhumaan parlamentille.

Draghi on hallinnut maata viime vuoden alusta alkaen laajan koalition turvin.

Valtaosa italialaisista haluaisi Draghin jatkavan

Draghi on sanonut, että maa voi selvitä nykyisestä poliittisesta kriisistään vain, jos nykyistä hallitusohjelmaa uudistetaan ja kiistelevät osapuolet pääsevät sopuun.

– Jos haluamme pysyä yhdessä, ainut tapa on rakentaa uudestaan tämä hallitussopu. Siihen tarvitaan rohkeutta, uskottavuutta ja epäitsekkyyttä. Oletteko valmiita siihen? Tähän kysymykseen teidän on vastattava, ei minun takiani, vaan kaikkien italialaisten takia, Draghi vaati aikaisemmin.

– Pitkään tämä koalitio pystyi jättämään erimielisyydet taakseen ja toimimaan nopeasti ja tehokkaasti kansalaisten hyväksi. Halu toimia yhdessä kuitenkin väheni ajan mittaan, ja samalla meni kyky toimia tehokkaasti maan parhaaksi, pääministeri jatkoi.

Mielipidemittausten mukaan valtaosa italialaisista haluaisi Draghin jatkavan toukokuuhun saakka, jolloin maassa pidetään parlamenttivaalit.

Alahuone äänestää luottamuksesta huomenna torstaina, kertovat mediatiedot.