Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian pääministeri Draghi vaati kiisteleviltä puolueilta sopua ja sitoutumista uuteen hallitusohjelmaan

Italian pääministerin Mario Draghin mukaan maa voi selvitä nykyisestä poliittisesta kriisistään vain, jos nykyistä hallitusohjelmaa uudistetaan ja kiistelevät osapuolet pääsevät sopuun.

– Jos haluamme pysyä yhdessä, ainut tapa on rakentaa uudestaan tämä hallitussopu. Siihen tarvitaan rohkeutta, uskottavuutta ja epäitsekkyyttä. Oletteko valmiita siihen? Tähän kysymykseen teidän on vastattava, ei minun takiani, vaan kaikkien italialaisten takia, Draghi vaati.

– Pitkään tämä koalitio pystyi jättämään erimielisyydet taakseen ja toimimaan nopeasti ja tehokkaasti kansalaisten hyväksi. Halu toimia yhdessä kuitenkin väheni ajan mittaan, ja samalla meni kyky toimia tehokkaasti maan parhaaksi, pääministeri jatkoi.

Viime viikolla Draghi menetti populistisen Viiden tähden liikkeen tuen avustuspaketille, jota on ajanut inflaation vuoksi. Laajan enemmistönsä turvin parlamentti hyväksyi hallituksen esityksen joka tapauksessa, mutta Draghi jätti eroanomuksensa.

Maan presidentti Sergio Mattarella kuitenkin hylkäsi eronpyynnön.

Mielipidemittausten mukaan valtaosa italialaisista haluaisi Draghin jatkavan toukokuuhun saakka, jolloin maassa pidetään parlamenttivaalit.

Draghin hallituksen jatkomahdollisuuksia punnitaan parlamentin luottamuslauseäänestyksissä. Italian parlamentin ylähuoneen eli senaatin on määrä äänestää asiassa tänään keskiviikkona kello 20.30 mennessä Suomen aikaa. Alahuone puolestaan äänestää luottamuksesta huomenna torstaina, kertovat mediatiedot.