Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian inflaatio kiihtyi 9,4 prosenttiin – hintojen nousu G7-maiden nopeinta

Britannian inflaatio on kiihtynyt uuteen 40 vuoden ennätykseen, kertoo maan tilastoviranomainen. Kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 9,4 prosentin tahtia polttonesteiden ja ruoan kallistumisen vetäminä.

Inflaatio on kiihtynyt nyt yhdeksän kuukautta peräkkäin ja otti lisävauhtia toukokuusta, jolloin lukemaksi kirjattiin 9,1 prosenttia. Nopea nousu saattaa analyytikoiden mukaan saada keskuspankin nostamaan ohjauskorkoja 0,5 prosenttiyksiköllä elokuun korkokokouksessa.

Britannian hinnat nousevat nyt nopeammin kuin missään muussa G7-maassa. Keskuspankki Bank of England ennustaa, että inflaatio kiihtyy syksyksi noin 11 prosenttiin energian kallistumisen myötä. BoE on nostanut ohjauskorkojaan jo viidesti joulukuun jälkeen.

Palkansaajien reaaliansioiden arvioidaan laskeneen maaliskuun ja toukokuun välillä 2,8 prosenttia. Lasku on suurin sitten vuoden 2001, jolloin reaaliansioiden kehitystä alettiin Britanniassa seurata.