Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakotteet tehoavat: Moskovan parhaat liikepaikat tyhjenevät nopeammin kuin koskaan

Moskovan parhaat liikepaikat tyhjenevät nyt nopeammin kuin koskaan, kertoo venäläinen talouslehti Kommersant.

Kansainväliset suuryritykset ja informaatioteknologian yritykset, jotka ovat vuokranneet toimitiloja parhailta ja kalleimmilta liikepaikoilta Moskovasta, ovat lopettaneet toimintansa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kommersantin haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että vuoden loppuun mennessä liikekiinteistöjen on laskettava hintojaan, muuten vuokralaisia ei löydy. Toistaiseksi vuokria on tilojen tyhjenemisestä huolimatta nostettu.

Yritysten liikevaihto laskee Venäjällä ja yritykset joutuvat vähentämään henkilöstöään. Ulkomaiset yritykset ovat tuoneet maahan kilpailua ja auttaneet venäläisyrityksiäkin kehittymään. Nyt uhkana on, etteivät yritykset kehity.

Venäjän talous kärsii siis länsiyritysten joukkopaon vuoksi siitä, etteivät venäläisyritykset pysty parantamaan toimintaansa. Myös työpaikkojen määrä laskee. Kaikki tämä vähentää parhaiden liikepaikkojen kysyntää ja tuottoa.

– Huhti-kesäkuussa toimistot vapautuivat nopeammin kuin koskaan, Kommersantin haastattelema asiantuntija sanoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vähentänyt myös toimitilojen rakentamista.

Uusia liikekeskuksia rakennetaan jopa 12 kertaa vähemmän kuin vuosi sitten. Valtionyhtiöiden tiloja rakennetaan tosin nytkin.

Kommersantin haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Moskovan toimistomarkkinat elpyvät aikaisintaan kahden vuoden kuluttua, vuonna 2024.