Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvasarja: Helleaalto yltyy useassa maassa – tältä näyttää kuumuuden piinaama Eurooppa

Eurooppaa piinaavaa käristävä helle ei ota loppuakseen, vaan on paikoin jopa pahenemassa. Britanniassa lämpötilan odotetaan maanantaina kipuavan yli 40 asteeseen. Se olisi uusi ennätys maan toista sataa vuotta kestäneen mittaushistorian aikana.

Nykyinen ennätys on 38,7 astetta vuodelta 2019.

Hellevaroituksen mukaan odotettavissa on "laajoja vaikutuksia ihmisiin ja infrastruktuuriin". Tämän lisäksi "työtapoihin ja päivittäisiin rutiineihin tarvitaan huomattavia muutoksia".

Ihmisiä on kehotettu jo etukäteen pysyttelemään pahimpina hellepäivinä mahdollisuuksien mukaan kotona ja välttämään julkista liikennettä. Viikonloppuna lämmöstä kuitenkin myös nautittiin Brightonin rantamaisemissa.

Helteen vaikutukset näkyvät myös ympäristössä.

Scammonden Reservoir vesisäiliön pinta on laskenut huomattavasti poikkeuksellisen kuumuuden vuoksi.

Myös Ranskan ja Sveitsin rajalla oleva Brenets-järvi ja Doubs-joki on lohduton näky.

Ranskassa yli 16 000 ihmistä on evakuoitu maastopalojen tieltä maan lounaisosassa. Muun muassa suositulta Gironden turistialueelta joutuivat nyt lähtemään myös leirintäalueiden työntekijät. Turistit olivat lähteneet jo aikaisemmin.

Maastopalot ovat aiheuttaneet tuhoa myös muualla Euroopassa. Espanjassa maastopaloja sammutettiin Malagan alueella, joka on matkailijoiden suosiossa.

Yhteensä 11 prosenttia EU:n maa-alasta on jo niin kuivaa, että hälytysraja on mennyt rikki, ja sadot ovat kärsineet veden puutteesta. Espanjassa ja Portugalissa puolestaan yli tuhat ihmistä on kuollut helteiden vuoksi viime päivien aikana, kertoo yleisradioyhtiö BBC.