Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU määrää autoihin nopeusrajoittimen ja mustan laatikon

Euroopan unioni on tehnyt päätöksen, jonka mukaan 6. heinäkuuta 2022 jälkeen esitellyissä uusissa automalleissa on oltava ylinopeusrajoitin ja ”musta laatikko”. Laitteet tulevat pakollisiksi kaikissa uusissa autoissa heinäkuusta 2024 alkaen riippumatta siitä, milloin ne on esitelty.

Asiasta kertoo Autoblog.

Uudistuksella halutaan parantaa liikenneturvallisuutta.

Nopeusrajoittimet voivat toimia eri tavalla ja autonvalmistajat saavat itse päättää, miten rajoitin ilmoittaa ylinopeudesta. Järjestelmä laskee ilmoitetun nopeusrajoituksen analysoimalla joko navigointijärjestelmän tietoja tai liikennemerkkien tunnistustekniikan lähettämiä tietoja.

Ylinopeustilanteissa rajoitin voi antaa varoitusäänen tai lähettää rattiin värinähälytyksen. Nopeusrajoitin voi myös automaattisesti hidastaa nopeuden sallittuun nopeusrajoitukseen.

Ainakin toistaiseksi autoilija pystyy ohittamaan varoituksen painamalla kaasupoljinta.

Niin sanottu musta laatikko puolestaan kerää tietoa auton liikkumisesta ja helpottaa onnettomuustutkintaa. Laite tallentaa esimerkiksi auton nopeuden, moottorin kierrokset, jarru- ja kaasupolkimen syötteet, törmäyksen voiman ja sen, onko matkustajilla päällään turvavyö.

Mustan laatikon keräämät tiedot ovat ainoastaan viranomaisten käytössä onnettomuuden sattuessa.