Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ihmisissä näkee patoutunutta bailaustarvetta", kommentoi Ilosaarirockin toiminnanjohtaja – vilkas tapahtumaviikonloppu on sujunut Suomessa poliisin mukaan ongelmitta

Tänään päättyvä vilkas tapahtumaviikonloppu on sujunut poliisin ja tapahtumajärjestäjien mukaan pääosin ongelmitta. Esimerkiksi Pori Jazz, Ilosaarirock ja Oulussa järjestetty Suomipop-tapahtuma sekä Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ovat sujuneet tavanomaisen viikonlopun kaltaisesti tai jopa yllättävänkin rauhallisesti, poliisilaitoksilta kerrotaan STT:lle.

Ylikomisario Ilpo Korpelainen Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo, että viime yön ajalta tehtäviä kertyi noin 250, kun esimerkiksi juhannusyönä kertyi 350 tehtävää. Itä-Suomen poliisi varautui tähän viikonloppuun lähes kaksinkertaisin resurssein verrattuna normaaliviikonloppuun.

– Odotimme vähintään juhannuksen tasoista (työ)määrää, mutta tehtäviä olikin kolmasosan vähemmän. Jos tehtäviä puuttuu sata meidän alueelta, sen kyllä huomaa, Korpelainen sanoo.

Hän kehuu, että vaikka liikkeellä on ollut iso ihmismassa, silti viikonlopusta on selvitty kohtuullisen pienin häiriöin. Häiriöt ovat Korpelaisen mukaan olleet Joensuussa järjestetyssä Ilosaarirockissa esimerkiksi huumausaineiden käyttörikoksia, joita on kertynyt perjantailta ja lauantailta yhteensä kymmenkunta.

Ainakin Ilosaarirockin lauantai myytiin loppuun

Tapahtumajärjestäjän kannalta perinteinen Ilosaarirock on mennyt hienosti. Sääkin on suosinut festivaalia, vaikka järjestäjät pelkäsivät ennalta toisin käyvän sääennusteiden perusteella.

– Lauantai oli loppuunmyyty ja perjantainakin oli 23 000 kävijää. Todennäköisesti tämä päivä tulee myymään myös loppuun, Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen arvioi STT:lle sunnuntai-iltapäivänä.

Hän kuvailee ihmisistä näkyvän, että suurtapahtumat ovat olleet pitkälti tauolla kaksi vuotta.

– Ihmisissä näkee kauniisti sanottuna ja hyvällä tavalla patoutunutta bailaustarvetta, hän naurahtaa.

Esiintyjät kiirehtivät Poriin lentokenttäkaaoksesta

Toinen perinteikäs kesätapahtuma Pori Jazz päättyi eilen. Festivaalin toiminnanjohtaja Kristian Vainio arvioi, että tauon jälkeen täysimittaisen festivaalin järjestäminen on merkittävä asia koko suomalaiselle tapahtuma-alalle.

Hänen mukaansa tapahtuman lippujen ennakkomyynti meni hyvin, mutta sateiset säät häiritsivät jonkin verran päivittäistä lippumenekkiä itse festivaalin aikana.

Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro huokaisee helpotuksesta, kun tapahtuma päästiin viemään läpi.

– Korona ei ole hävinnyt mihinkään, ja ennen kaikkea kansainväliseen kiertuetoimintaan liittyi epävarmuustekijöitä, hän sanoo.

Lisäksi epävarmuutta viikonlopulle aiheutti Aron mukaan Euroopan lentokenttäkaaos. Vielä lauantaina esiintyjiä saapui Poriin vaihtolennoilla ja tiukoilla aikatauluilla.

– Entiseen malliin Pori Jazzissa nautittiin musiikista ja yhdessä olosta – sadetakkia päälle ja pois. Tietty yhteisöllisyyden tunne tulee myös siitä, kun kelistä huolimatta pidetään yhdessä hauskaa, Aro kuvailee.

Lounais-Suomen poliisin tilannekeskuksesta komisario Joni Saarimäki arvioi sateen verottaneen Pori Jazzin kävijämäärää. Perjantain ja lauantain myöhäisilloilta poliisi kirjasi pahoinpitelyitä ja lastensuojeluilmoituksia, kun alaikäisiä oli ollut päihtyneinä. Tarkkaa kokonaistehtävämäärää ei ole toistaiseksi kirjattuna.

Pohjanmaalla pidettiin useita tapahtumia

Pohjanmaan poliisin tilannekeskuksesta komisario Vesa Toivanen kertoo, että Kaustisen kansanmusiikkijuhlien lisäksi alueella on järjestetty Vauhtiajot Race & Rock -tapahtuma Seinäjoella ja Vaasassa on vietetty muun muassa Pride-tapahtumaa.

– Yllättävänkin hyvin nämä ovat menneet, eivätkä tapahtumat itsessään ole tuottaneet oikeastaan minkäänlaisia tehtäviä poliisille, Toivanen sanoo.

Lauantain vastaiselta yöltä Pohjanmaan poliisille kertyi 150 tehtävää ja sunnuntain vastaiselta yöltä 170 tehtävää, esimerkiksi kiinniottoja. Aiempina vuosina vastaavana aikana tehtävämäärä on voinut kivuta yli kahdensadan.

Oulussa yhteistyö toimi kiitettävästi

Oulussa on vietetty tänä viikonloppuna Suomipop-musiikkitapahtumaa ja Oulun läheisellä Hailuodon saarella Bättre Folk -festivaalia.

– Ne ovat sujuneet erittäin rauhallisesti poliisin kannalta. Tapahtumien omat järjestyksenvalvojat ovat hoitaneet työnsä hyvin alueiden sisäpuolella, komisario Jukka Myllymäki Oulun johtokeskuksesta kiittelee.

Hän on tyytyväinen yhteistyöhön järjestäjien kanssa ennen tapahtumia ja niiden aikana. Poliisin viikonlopun kokonaistehtävämäärää hän ei pystynyt kertomaan vielä sunnuntaina iltapäivällä.

Oulussa Suomipop-tapahtuma pidettiin viime vuonnakin, mutta normaalia pienemmällä mitoituksella. Tuolloin ihmiset vaikuttivat vielä pidättyväisemmiltä, kun nyt ihmiset nauttivat kunnolla, promoottori Janne Tamminen kertoo.

Samaan aikaan Jyväskylässä pidetty Suomipop-tapahtuma oli perjantaina ja lauantaina loppuunmyyty. Oulussa tapahtumassa kävijöitä kertyi kolmen päivän aikana yli 18 000.