Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanskan tietosuojaviranomainen kieltää Googlen Chromebookien käytön maan kouluissa

Tanskan tietosuojaviranomainen kieltää maan kouluja käyttämästä Googlen kannettavia Chromebook-tietokoneita opetuksessa, kun kouluihin palataan kesälomilta elokuun alussa.

Politiken-lehden mukaan Chromebookeja on ollut käytössä noin puolessa Tanskan kouluista. Tanskan rehtorien liitto pitää tietosuojaviranomaisen päätöstä "katastrofaalisena".

– Suuri osa opetuksesta perustuu digitaaliseen tekniikkaan ja Chromebookien sekä eri alustojen käyttöön, joten tämä tarkoittaa, että joudumme suunnittelemaan opetuksen täysin uusiksi, sanoi liiton varapuheenjohtaja Dorte Andreas.

Chromebookeja on Andreasin mukaan käytetty ahkerasti myös etäopetuksessa koronarajoitusten aikana.

Tietosuojaviranomainen perustelee kieltoa EU:n GDPR-asetuksella ja vaaralla siitä, että oppilaiden henkilötiedot voivat joutua Googlen Workspace-ohjelmiston kautta hakoteille eli käytännössä Yhdysvaltoihin.

Viranomaisen tekemä ratkaisu koskee Helsingörin kuntaa, mutta sitä sovelletaan myös muihin kuntiin. Tanskalaiset tietoturva-asiantuntijat ovat arvostelleet tiukkaa tulkintaa ja arvioineet, että se voi saada laajoja seurauksia.

Google sanoo kirjallisessa kommentissa, että oppilaiden tietoja ei ole koskaan käytetty mainontaan tai muihin kaupallisiin tarkoituksiin ja että sen palveluista on tehty riippumaton ulkopuolinen selvitys.