Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjä julistanut Ukrainassa voittoja ennenaikaisesti ja virheellisesti

Britannian tiedustelupalvelun raportin mukaan Venäjä on julistanut Ukrainassa sotavoittoja ennenaikaisesti ja virheellisesti.

Tarkoituksena on ollut vaikuttaa mielipiteeseen kotimaassa sekä kohottaa omien joukkojen taistelutahtoa, tuoreessa raportissa sanotaan.

Raportin mukaan Venäjän hyökkäysoperaatiot ovat kutistuneet. Parhaillaan sen joukot keskittyvät valtaamaan Siverskin ja Bahmutin alueita, vaikka Venäjä on aiemmin sanonut jo tunkeutuneensa Siverskiin.

Ukrainan ydinvoimayhtiön johtaja: Venäjä käyttää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa asevarastona ja tykistötukikohtana

Venäjä käyttää maaliskuussa valtaamaansa Zaporizhzhjan ydinvoimalaa asevarastona ja tykistötukikohtana, sanoi Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatomin johtaja Petro Kotin.

Kotinin perjantaisessa televisiohaastattelussa hän sanoi tilanteen olevan voimalalla erittäin jännittynyt.

– Valtaajat ovat tuoneet sinne muun muassa ohjusjärjestelmiään, joilla he tulittavat Dneprjoen toiselle puolelle Nikopolin alueelle, hän sanoi.

Kotinin mukaan Venäjän joukkoja ei ole painostettu tarpeeksi lähtemään ydinvoimalan alueelta.

– Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA pelaa poliittisia pelejään tasapainotellen Venäjän ja Ukrainan välillä, hän sanoi.

IAEA on kertonut haluavansa vierailla voimalalla, jotta se voisi tehdä siellä huoltotöitä. Energoatom on vastustanut IAEA:n vierailua sanoen vierailun merkitsevän Venäjän "ydinterroristien" valtauksen hyväksymistä.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Voimalan toiminnasta vastaavat edelleen ukrainalaiset työntekijät.

Maaliskuisen valtauksen yhteydessä voimalan koulutusrakennuksessa syttyi tulipalo vain muutaman sadan metrin päässä yhdestä voimalan reaktorirakennuksista.

Venäjä iski perjantaina jälleen ohjuksin useisiin ukrainalaiskaupunkeihin

Perjantai-iltana Keski-Ukrainan Dnipron kaupunkiin kohdistuneessa ohjusiskussa kuoli ainakin kolme ihmistä, kertovat paikallisviranomaiset. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaislehti New York Times.

Ohjukset iskivät Dniprossa paikallisen tuotantoyrityksen tiloihin sekä sitä ympäröivälle asuinalueelle.

Perjantaina Venäjä iski ohjuksin myös Etelä-Ukrainan Mykolajivin kaupunkiin.

Presidentti Zelenskyi kertoi perjantaina jokailtaisessa puheessaan ilmahälytysten soineen lähes koko maassa. Hän sanoi myös alustavista tiedoista Krementshukin ja Kiovan alueelle kohdistetuista iskuista perjantain aikana.

– Valtaajat ymmärtävät, että tulemme vähitellen vahvemmiksi. Heidän terrorinsa tavoitteena on yksinkertaisesti painostaa meitä ja yhteiskuntaamme, pelotella meitä ja aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa Ukrainan kaupungeille, kun he vielä voivat, Zelenskyi sanoi.

Torstaina Vinnytsjan kaupunkiin tehdyssä ohjusiskuissa kuoli ainakin 24 ihmistä.

---

Lähteenä myös AFP.