Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sri Lankan ex-presidentti sanoi erokirjeessä tehneensä "kaikkensa" maansa hyväksi

Sri Lankan maanpakoon lähtenyt entinen presidentti sanoo tehneensä "kaikkensa" maansa hyväksi.

Virastaan eronneen Gotabaya Rajapaksan Singaporesta lähettämä erokirje luettiin Sri Lankan parlamentissa tänään.

Rajapaksa sanoi yrittäneensä parhaansa, jotta nykyinen talouskatastrofi vältettäisiin. Koronaviruspandemia kuitenkin pilasi yritykset, hän selitti lyhyessä kirjeessään.

Taloustilanne laukaisi kuukausia kestäneet protestit, jotka johtivat Rajapaksan maanpakoon.

73-vuotias Rajapaksa sanoi jatkavansa työskentelyä maansa puolesta, mutta ei ollut selvää, mitä hän sillä tarkoitti.

– Minulle tuo henkilökohtaista tyytyväisyyttä se, että pystyin suojelemaan kansaamme pandemialta, huolimatta jo kohtaamastamme talouskriisistä, Rajapaksa sanoi.

Arvostelijoiden mukaan kriisi johtui kuitenkin suurelta osin hänen heikosta politiikastaan.

Sri Lanka on vararikossa

Virallisten lukujen mukaan Sri Lankassa valuuttavarannon arvo oli Rajapaksan aloittaessa virassaan 7,5 miljardia dollaria, mutta se oli pudonnut vain yhteen miljoonaan dollariin hänen eroamishetkellään. Maa on vararikossa.

Lisäksi koronaviruspandemia aiheutti yli 16 500 ihmisen kuoleman 22 miljoonan asukkaan Sri Lankassa. Viruksen ensimmäisessä aallossa Rajapaksa ei suostunut asettamaan sulkua ja käski lääkäreiden "olla panikoimatta".

Yksi hänen ministereistään sanoi, ettei Sri Lanka tarvitse ulkomaisia rokotteita ja että shamaanien paikalliset parannuskeinot riittäisivät.

Toistaiseksi ei ole selvää, kuka jatkaa Rajapaksan seuraajana. Pääministerinä toiminut Ranil Wickremesinghe toimii presidenttinä siihen asti, kunnes seuraaja valitaan.