Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helle voi jatkua Etelä-Euroopassa pitkäänkin – Britanniassa ensi kertaa punainen hellevaroitus

Helteet saattavat jatkua Etelä-Euroopassa pitkäänkin, arvioidaan Ilmatieteen laitoksella. Sen sijaan Britanniassa on odotettavissa poikkeuksellisen helteistä säätä vielä ensi viikon alkupuolella, mutta suunnilleen keskiviikosta lähtien sää näyttäisi siellä viilenevän.

– Britanniassa maanantain ja tiistain lämpötilat näyttäisivät olevan laajalti 30–40 asteen kieppeillä. Juuri tiistaille näyttävät osuvan kovimmat lämpötilat, kertoo päivystävä meteorologi Oskari Rockas.

Keskiviikkona kuuma ilma kuitenkin alkaa ennusteiden mukaan väistyä Britannian yltä. Ennakoidusti viikon kuumimpana päivänä eli tiistaina on Ilmatieteen laitoksen kotisivujen mukaan odotettavissa Lontoossa jopa 36 astetta. Lämpötila saattaa kuitenkin nousta korkeammaksikin, joko Lontoossa tai jossain muualla Britanniassa.

Britannian ilmatieteen laitos Met Office on antanut maanantaille ja tiistaille niin sanotun punaisen varoituksen, joka ulottuu Lontoosta maan keskivaiheilla sijaitseviin Manchesteriin ja Yorkiin. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Met Officen mukaan lämpötila nousee noin 50 prosentin todennäköisyydellä 40 asteeseen yhdessä tai useammassa paikassa varoitusalueella.

Edellinen Britannian lämpöennätys mitattiin BBC:n mukaan vuonna 2019. Tuolloin Cambridgessä oli 38,7 astetta lämmintä.

– Jos 40 astetta menee rikki, niin onhan se hyvin poikkeuksellista, sanoo päivystävä meteorologi Rockas.

Suomen mahdolliset helteet 25 - 30 astetta

Suomeen saattaa olla tulossa helteitä ensi viikon puolivälin jälkeen, kertoo Rockas. Tällä hetkellä on kuitenkin epävarmaa, miten ilmamassat liikkuvat.

Jos hellesää leviää Suomeen, lämpötilat nousevat mahdollisesti 25–30 asteeseen. Sen sijaan yli 30 asteen helteet ovat tämänhetkisen tiedon valossa epätodennäköisiä.

Etelä-Euroopassa on kärsitty helteistä pitkin kesää

Etelä-Euroopassa ja mahdollisesti myös Keski-Euroopassa helteet saattavat jatkua vielä ensi viikosta eteenpäin, mahdollisesti pitkälle elokuuhun.

– Ei näy sellaisia viitteitä, että suursäätila muuttuisi radikaalisti, sanoo Rockas.

Pidemmän ajan sääennusteissa on aina epävarmuutta, mutta Rockasin mukaan kuuman sään jatkuminen näyttää jonkin verran todennäköisemmältä kuin viileneminen.

Rockas muistuttaa, että Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa on kärsitty helteistä jo aiemmin kesän mittaan, osin jo toukokuusta lähtien. Hellesäät ovat olleet myös kuivia, mikä on johtanut laajojen maastopalojen syttymiseen.

– Noin 35–40 astetta on myös ihmiselle tukalan kuumaa. Tuollaiset lämpötilat ovat terveysriski, toteaa Rockas.

Ilmastonmuutos pidentää ja kuumentaa helteitä

Britannian tämänhetkinen hellesää on tilastojen valossa poikkeuksellinen. Sen sijaan Espanjassa ja Portugalissa meneillään olevan hellekauden kaltaisia lämpötiloja on koettu aiemminkin.

– Ei voi sanoa että tämänhetkiset lämpötilat olisivat siellä ennätyksellisiä, mutta harvinaisiksi kyllä niitä luonnehtisin, sanoo Rockas.

Ilmastonmuutos vaikuttaa helteiden taustalla.

– Ilmastonmuutos sinänsä ei aiheuta yksittäistä helleaaltoa, mutta se vaikuttaa niiden intensiteettiin ja kestoon. Ilmastonmuutoksen myötä helleaallot lisääntyvät ja niiden intensiteetti ja kesto kasvavat, selvittää Rockas.

Tulevina vuosina ja vuosikymmeninä odotettavissa on lisää helteitä.

– Jos ilmasto koko ajan lämpenee, niin sittenhän normaali koko ajan siirtyy, Rockas sanoo.

Vuonna 2020 Britannian Met Office teki hypoteettisen sääennusteen heinäkuun loppupuolelle 2050, kertoo uutiskanava CNN. Siinä arvioitiin todennäköistä säätä sen perusteella, mitä ilmastomallien perusteella tiedettiin.

Hypoteettisessa mallissa heinäkuulle 2050 säätila näytti samansuuntaiselta kuin perjantaina annetun punaisen varoituksen mukaan lähipäivinä: 38–40, enimmillään jopa 43 asteen hellettä.

Ranskassa taas laadittiin vuonna 2014 vastaava hypoteettinen sääennuste elokuun puolivälin paikkeille 2050. Se ennakoi Etelä-Ranskaan paikoin yli 40 asteen lämpötiloja.