Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liettua vaikuttaa aikovan noudattaa Euroopan komission uutta linjausta, joka sallisi rautatiekuljetukset Liettuan läpi Venäjän Kaliningradiin

Liettuan ulkoministeriö ilmaisee tiedotteessaan, ettei maa aio jättää noudattamatta Euroopan komission uutta linjausta sen halki Venäjän Kaliningradiin tehtävistä rautatiekuljetuksista.

Komission linjauksen mukaan Liettualla on velvollisuus sallia aseita lukuun ottamatta kaikkien pakotelistalla olevien tuotteiden kulku Venäjän ja Kaliningradin erillisalueen välillä.

Ulkoministeriön tiedotteessa sanotaan, että maa on aina nähnyt, että EU:n jäsenmailla ei tulisi olla erityisiä poikkeuksia eikä päivitetty ohjaus luo osaltaan tällaista tapausta.

– Atlantin ylittävän yhteisön jäsenenä ja luotettavana liittolaisena Liettua ei voi sivuuttaa Liettuan ulko- ja turvallisuuspoliittisten kumppaneiden ja komission strategisia kantoja ja arvioita. Olemme hyvin tietoisia, että yksi Kremlin hallinnon tavoitteista on jakaa Atlantin ylittävää yhtenäisyyttämme, tiedotteessa sanotaan.

Ulkoministeriöstä sanotaan myös, että Liettua aikoo jatkossakin ajaa tiukempaa ja mahdollisimman laajaa EU:n Venäjä-pakotteiden soveltamista.

Maanteitse reitti ei aukea

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan. Venäjä on siitä lähtien vaatinut Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitukset.

Komission uuden linjauksen mukaan maanteitse tapahtuva kauttakulku Liettuan läpi ei ole sallittua, mutta rautatiekuljetuksia Venäjältä Kaliningradin erillisalueelle ei voida kieltää.

Venäjän on pelätty voivan käyttää sotilaallista voimaa päästäkseen Liettuan läpi erillisalueelle, mikäli rautatiereittiä ei avattaisi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.