Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sri Lanka julisti kansallisen hätätilan sen jälkeen, kun presidentti Rajapaksa pakeni maasta – presidentin määrä erota virastaan tänään

Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa on paennut maasta sotilaskoneella, kertovat paikalliset viranomaiset. Presidentti yritti jo aiemmin paeta maasta lentokoneella, mutta yritys epäonnistui.

73-vuotias presidentti suuntasi Antonov-32-lentokoneella Colombon kansainväliseltä lentokentältä kohti Malediiveja, jonne hän laskeutui paikallisten viranomaisten mukaan varhain keskiviikkona.

Colombon lentokenttäviranomaisten mukaan koneen lähtö oli viivästynyt ja lentokone oli seissyt kiitoradalla yli tunnin ajan. Viivästyksen taustalla olivat epäselvyydet siitä, onko koneella lupaa laskeutua Malediiveille.

– Oli joitain jännittyneitä hetkiä, mutta lopulta kaikki järjestyi, nimettömänä asiaa kommentoinut lentokenttäviranomainen sanoi.

Hänen mukaansa monet Rajapaksan kanssa liikkuneesta seurueesta eivät matkustaneet presidentin kanssa.

Maahan julistettiin kansallinen hätätila

Sri Lanka julisti kansallisen hätätilan vain tunteja sen jälkeen, kun presidentti Rajapaksa pakeni maasta.

Pääministeri Ranil Wickremesinghen kanslian tiedottaja Dinouk Colombage kertoi AFP:lle, että hätätila julistettiin maan tilanteen hoitamiseksi.

Poliisin mukaan maan läntiseen provinssiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto, jonka pituutta ei ole määritelty. Maan pääkaupunki Colombo sijaitsee läntisessä provinssissa.

Maan virallinen lainsäädännöllinen pääkaupunki on Colombon kyljessä sijaitseva Sri Jayawardenepura Kotte -niminen hallinnollinen kaupunki, mutta käytännössä Colomboa pidetään maan pääkaupunkina.

Malediiveille saavuttuaan presidentti sekä hänen vaimonsa ja henkivartijansa kuljetettiin kentältä poliisisaattueessa, kertoo malediivilainen lentokenttäviranomainen uutistoimisto AFP:lle. Kohde, johon presidenttiparia saatettiin, ei ole tiedossa.

Uutistoimiston aiempien viranomaislähteiltä saatujen tietojen mukaan koneessa olisi ollut kaikkiaan neljä matkustajaa.

Presidentti on luvannut erota tehtävästään tänään

Presidentti on aiemmin luvannut erota tehtävästään keskiviikkona ja tasoittaa tietä "rauhanomaiselle vallansiirrolle". Hän on ollut laajojen mielenosoitusten kohteena maassa, joka kärsii historiansa pahimmasta talouskriisistä.

Presidentti pakeni lauantaina mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat hänen virka-asuntoonsa pääkaupungissa Colombossa.

Rajapaksaa ei voida pidättää presidentin virassa ollessaan, joten hänen on uskottu haluavan päästä ulkomaille ennen kuin eroaa tehtävästään, jotta välttäisi pidätyksen.

Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta. Parlamentin puhemies on kuitenkin lupaillut seuraajan löytyvän jopa viikon kuluessa.

Hän yritti tiistaina lentää Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin Dubaihin, mutta matkustusviranomaiset eivät suostuneet menemään lentoaseman vip-henkilöiden tilaan leimaamaan Rajapaksan passia. Presidentti taas ei halunnut mennä lentoaseman julkisten tilojen läpi passin leimaukseen, koska pelkäsi väkijoukon kostotoimia.

Myös presidentin nuorin veli, ex-talousministeri Basil Rajapaksa yritti poistua maasta tiistaina, mutta sai samankaltaisen vastaanoton kuin presidenttiveljensä.

Sähkökatkoksia sekä ruoka- ja bensapulaa

Pääministeri Wickremesinghen esikunta vahvisti maanantaina, että presidentti olisi eroamassa keskiviikkona. Esikunta kertoi saaneensa asiasta virallisen vahvistuksen paossa olleelta presidentiltä.

Myös pääministeri Wickremesinghe on kertonut eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus.

Wickremesinghe nimitettiin pääministeriksi toukokuussa. Edellinen pääministeri, hänkin presidentti Rajapaksan veli, Mahinda Rajapaksa jätti virkansa toukokuussa levottomuuksien vuoksi.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.