Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben hautajaiset järjestettiin lähipiirin läsnä ollessa – julkinen hautajaisseremonia myöhemmin

Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben hautajaiset järjestettiin tänään tokiolaisessa temppelissä pienen lähipiirin läsnä ollessa, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK.

NHK:n mukaan noin 2 500 ihmistä kerääntyi temppelille julkiseen muistotilaisuuteen hyvästelemään entistä pääministeriä. Paikalla oli muun muassa Aben poliittisia kumppaneita, ulkomaisia arvohenkilöitä ja yritysjohtajia.

Hautajaisten jälkeen Aben ruumista kuljettanut ruumisauto ajoi tärkeiden Japanin poliittisten rakennusten, kuten pääministerin virkatoimiston ohi.

Julkinen hautajaisseremonia järjestetään myöhempänä ajankohtana. Ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Aben puolue voitti vaalit

Japanin pitkäaikaisin pääministeri Abe ammuttiin perjantaina vaalitapahtumassa, jossa hän oli kampanjoimassa puolueensa LDP:n ehdokkaan puolesta.

Aben ampumisesta epäilty 41-vuotias japanilaismies on ollut pidätettynä perjantaista lähtien. Hän on kertonut poliisin mukaan ottaneensa Aben kohteekseen, koska hän uskoi entisen pääministerin toimineen tiiviisti erään uskonnollisen organisaation kanssa.

Paikalliset mediat ovat kertoneet epäillyn perheen joutuneen rahavaikeuksiin, koska epäillyn äiti oli lahjoittanut rahaa kyseiselle organisaatiolle.

Japanissa käytiin sunnuntaina vaalit Aben kuoleman varjostamina. Vaaleissa pääministeri Fumio Kishidan edustama liberaalidemokraattinen puolue LDP, sen koalitiokumppani Komeito ja niiden liittolaiset voittivat 87 paikkaa parlamentin 125-paikkaisesta ylähuoneesta. Puolueilla oli jo aiemmin määräenemmistö alahuoneessa.

Hallituskoalitiolla ja heidän kanssaan liittoutuneilla pikkupuolueilla on nyt tarpeeksi ääniä muuttaa Japanin perustuslakia, johon ei ole koskettu sen jälkeen, kun se tuli voimaan toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain miehityshallinnon aikana. Perustuslaki kieltää Japanilta muun muassa sotilaallisen voimankäytön.