Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensi yöksi maan itäosaan ennustetaan rankkoja sateita ja ukkosta, tiistain aikana rintama siirtyy hitaasti länteen

Saderintama vyöryy itärajan seudulle Venäjän puolelta myöhään tänä iltana, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Rintama liikkuu seuraavina päivinä hitaasti länteen, ja luvassa on rankkoja sade- ja ukkoskuuroja suuressa osassa maata.

Itärajalla mahdollisesti jo ennen puoltayötä alkavat sateet voivat tulla voimakkaampinakin.

– Sateisiin voi liittyä taajamatulvan riskiä esimerkiksi alikulkutunneleissa, jonne kerääntyy sadetta. Toinen riskipaikka on kellarit, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Rajaseudun sade- ja ukkoskuurot heikkenevät aamua kohden, mutta alueen ennustetaan olevan yhä ukkosherkkä ja kostea. Sää saattaa kuitenkin olla laajalti poutainen ja aurinkoinen päivällä ja alkuillalla.

Sadekuurojen vyöhyke liikkuu tiistain aikana hitaasti länteen päin.

Karuston mukaan tiistaiksi sadekuuroja kehittyy paikoittain idässä ja vähän etelässäkin, mutta ne voivat olla voimakkaitakin. Tunnin sademäärät voivat olla jopa yli 30 millimetriä.

Lämpötilan Karusto arvioi idässä nousevan hellelukemiin, mahdollisesti jopa 30 asteeseen. Myös lännessä lämpötilat voivat nousta lähelle hellelukemia. Yleisesti maassa ollaan hieman yli 20 asteessa.

Tiistaina ukkosta ja myrskypuuskia, voivat aiheuttaa sähkökatkoja

Tiistaina ukkosta voi esiintyä suurimmassa osassa Suomea. Ukkosta ei kuitenkaan todennäköisesti esiinny laajoilla alueilla.

– Ilmakehässä on kerros, joka toimii kuin ravistetun kuohuviinipullon korkki: se estää ukkosten muodostumisen pitkin päivää, vaikka energiaa niillä on runsaasti käytettävissään. Se missä ja milloin tuo tulppa mahdollisesti murtuu, on vaikeasti ennustettavissa, sanoo päivystävä meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Meteorologi Karusto kertoo, että ukkosissa on riski voimakkaammille puuskille, joita voi tulla yksittäisinä tiistaina. Puuskista odotetaan 20–25:tä metriä sekunnissa, mikä on riittävän voimakas kaatamaan puita tai lennättämään puutarhakalusteita.

– Mökeillä puuskat aiheuttavat enemmän ongelmia, kun johdot roikkuvat ilmassa ja puut saattavat katkoa niitä, Karusto sanoo.

Karusto varoittaa myös Saimaan veneilijöitä ukkosrintamasta.

– Kun näkee pilvien tummenevan ja pilvien liikkuvan kohti, voi olla jo kiire. Erityisesti tiistaina kannattaa seurata ennusteita.

Ukkoset voivat myös aiheuttaa maastopaloja. Metsäpalovaroitukset ovat yhä voimassa Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä.

Keskiviikoksi sää hieman heltyy, sää jatkuu epävakaisena

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikon vastaisena yönä rintama saapunee linjalle Hanko–Tampere–Oulu–Kuusamo, mutta Karuston mukaan selvästi heikentyneenä.

– Voi tulla räväköitä ukkosia, mutta ei ehkä niin kuin tiistai tarjoaa.

Säärintama jäänee tuon linjan ylle keskiviikoksi. Alueella rankkasateet ovat pitkäkestoisia ja runsaita. Vettä voi sataa taivaalta paikoin jopa 20 millimetriä, joten pienialaiset tulvat ovat mahdollisia.

Keskiviikkona tuulet hieman heikkenevät, mutta kovat tuulet eivät ole Karuston mukaan poissuljettuja.

Karuston mukaan loppuviikkoa kohden sää viilenee. Pitkälti lämpötila jäänee yli 20 asteen, mutta voi myös laskea sen alle.