Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina ehdottaa, että kumppanimaat "adoptoisivat" alueita Ukrainassa johtaakseen niiden jälleenrakentamista – Britannia kiinnostunut Kiovasta

Ukraina ehdottaa, että sen kumppanimaat "adoptoisivat" rajattuja alueita Ukrainassa ja johtaisivat niiden jälleenrakentamista. Näin toipuminen voitaisiin toteuttaa tehokkaasti. Esimerkiksi Britannia on ehdottanut ottavansa pääkaupunki Kiovan alueen ja Ranska Tshernihivin alueen.

Myös muun muassa Tanska ja Australia ovat niiden maiden joukossa, jotka ovat ilmaisseet olevansa kiinnostuneita johtamaan erityisiä jälleenrakentamisponnisteluja Ukrainassa.

Ukrainan toipumisen Venäjän hyökkäyksestä on arvioitu maksavan jopa 750 miljardia dollaria, kertoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal maanantaina. Kansainväliset järjestöt ja yksityinen sektori kokoontuivat maanantaina ja tiistaina Sveitsin Luganoon keskustelemaan suunnitelmista Ukrainan jälleenrakentamiseksi.

Shmyhalin mielestä jälleenrakennuksen rahoituksen pitäisi tulla pääosin Venäjältä ja venäläisiltä oligarkeilta takavarikoidusta omaisuudesta.

– Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet tämän verisen sodan. He ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa, ja heidän tulisi olla vastuussa siitä, hän sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi videoyhteydellä, että Ukrainan jälleenrakennus ei ole vain yhden valtion tehtävä.

–  Se on koko demokraattisen maailman yhteinen tehtävä, hän totesi.

Ukrainan kitkettävä korruptiota

Noin neljänkymmenen Ukrainan kumppanimaan johtajat allekirjoittivat kokouksessa tiistaina Luganon julistuksen, jossa ne sitoutuvat tukemaan Ukrainaa todennäköisesti pitkässä ja kalliiksi tulevassa elpymisessä.

Ukraina ja kumppanimaat sopivat myös periaatteista jälleenrakentamiselle. Niihin kuuluu tarve selkeille uudistuksille, joilla lisätään läpinäkyvyyttä ja kitketään korruptiota.

Ukraina on pitkään kuulunut maailman korruptoituneimpien maiden joukkoon. Shmyhal vakuutti tiistaina, että maa on jo ottanut isoja harppauksia korjatakseen ongelman.

Luganoa on pidetty ensimmäisenä askeleena kohti Ukrainan jälleenrakentamista. Pääministeri sanoi sen antavan suurta toivoa.