Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulivoimaa rakennetaan kiivaampaan tahtiin kuin koskaan aiemmin

Suomeen nousee nyt tuulivoimaloita nopeammin kuin koskaan aiemmin, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistys. Alkuvuonna rakennettiin 154 uutta voimalaa, ja loppuvuodelta odotetaan vielä suurempaa määrää.

Viime vuonna tuulivoimaloiden rakentamisessa tehtiin uusi ennätys, kun niitä nousi 141. Tämä luku ohitettiin tänä vuonna alle puolessa vuodessa.

Tuulivoimakapasiteetti on kasvanut tämän vuoden aikana 24 prosenttia viime vuoden loppuun verrattuna. Tänä vuonna uutta kapasiteettia on kertynyt 784 megawattia.

Eniten tuulivoimaa on noussut Pohjois-Pohjanmaalle, ja maakunta on kasvattanut johtoaan. Kesäkuun lopussa maakunnassa sijaitsi jo 40 prosenttia Suomen tähän mennessä rakennetusta kapasiteetista. Vuodenvaihteessa osuus oli 37 prosenttia.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen sanoi, ettei tämä vauhti ole vielä riittävä.

– Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035 ja EU:n vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii vielä kiivaampaa rakentamistahtia. Suomen energiaomavaraisuus on myös turvallisuuskysymys, Mikkonen sanoi tiedotteessa.

Mikkonen huomautti, että tuulivoima luo työpaikkoja pienille paikkakunnille, joilla monesti on niistä pulaa.

– Tuulivoima tuo tullessaan uusia vakituisia työpaikkoja kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Alueilla olisikin hyvä ennakoida alan koulutuksen tarve paikallisten sidosryhmien, kuten TE-keskusten ja oppilaitoksien kanssa, Mikkonen kehotti.