Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pappi tapettiin veitsellä keskellä päivää ja se sai monet egyptiläiskristityt pelkäämään levottomampia aikoja

Egyptiläisiä järkytti uutinen ortodoksipapin taposta huhtikuun alkupuolella. Viranomaiset ovat olleet tapauksesta vaitonaisia. Aleksandrian satamakaupungissa työskennellyt pappi Arsanious Wadeed oli päiväretkellä kotikaupunkinsa lähellä, missä rantakadulla mies hyökkäsi hänen kimppuunsa veitsen kanssa.

Pappi vietiin sairaalaan heti tapahtuneen jälkeen ja hän kuoli samana päivänä sairaalassa. Egyptin sisäministeriö ilmoitti jo samana päivänä pidättäneensä veitsimiehen, jonka kerrottiin olevan 60-vuotias ja kärsivän mielenterveydellisistä ongelmista.

Tapahtuman järkyttävyyttä lisäsi se, että se tapahtui muslimien paastokuukauden Ramadanin aikana, jolloin perinteisesti pyritään tekemään hyvää ja elämään erityisen kunniallisesti. Lisäksi egyptiläisiä on järkyttänyt se, että uhri oli pappi, ”pyhä mies”.

Egyptin papit käyttävät vapaa-ajallakin lähes poikkeuksetta papin vaatteita, joihin kuuluu myös iso kaularisti. Papin siis erottaa jo kaukaa. Egyptiläiset kunnioittavat pappeja, munkkeja ja imaameja uskontotaustasta riippumatta. Vaikka ”pyhän miehen” henki sinänsä ei ole yhtään arvokkaampi kuin tavallisen maallikon, pidetään esimerkiksi papin tai munkin tappamista kansan keskuudessa raskaampana rikoksena kuin maallikon tappamista. Papin kohtalo sai monet egyptiläiskristityt pelkäämään levottomampien aikojen paluuta.

Muslimimaa Egyptin noin kymmenen prosentin ja noin kymmenen miljoonan ihmisen ortodoksikristitty vähemmistö saa elää suurimmaksi osaksi rauhanomaisesti rinnakkain valtaväestön kanssa.

Islamistipresidentti Mohammed Mursin syrjäyttämisen jälkeen kesällä 2013 terrorijärjestöt tekivät aiempaa tiiviimmin iskuja Egyptin turvallisuusviranomaisia mutta myös kristittyjä vastaan. Egyptin valtio lisäsi kirkkojen ja luostareiden turvallisuuskontrollia, ja muutamaan viime vuoteen iskuja kristittyjä kohtaan ei ole tehty.

Kristittyjen ja muslimien välejä kiristi huhtikuussa myös tapaus, jossa ravintoloitsija hermostui kristityn naisen ja lapsen syötyä ruokaa ravintolassa päivänvalossa paaston aikana ja kielsi naista ja lasta ruokailemassa ravintolassa.

Muslimien paastosäännöt eivät Egyptissä koske ei-muslimeja. Moni kristitty välttää päivänvalon aikaan syömistä ja juomista julkisella paikalla myötätunnosta paastoavia muslimeja kohtaan.

Ravintolat ja kahvilat ovat kuitenkin paastokuukauden aikaan avoinna, mutta usein niiden ikkunat on peitetty niin, ettei kadulta näe sisälle. Paastosäännöt eli auringon nousun ja laskun välisenä aikana syömisestä ja juomisesta pidättäytyminen eivät koske lapsia eivätkä myöskään aikuisia, joiden terveydentila ei salli paastoa.

Kristityn päivänvalon aikaisesta syömisestä hermostuminen on ylireagointia, johon puuttui myös muslimien ylin opillinen auktoriteetti, Kairon Al Alzhar -instituutin imaami, joka tuomitsi ravintoloitsijan käytöksen ja muistutti, etteivät muslimien paastosäännöt koske ei-muslimeja.

Yksittäinen välikohtaus sinänsä ei ole kovin merkityksellinen, mutta kuvastaa Egyptin kristittyjen ja muslimien välien kireyttä. Merkitykselliseksi tapahtuneen tekee se, että siihen puututaan ja se tuomitaan julkisesti. Puuttuminen kertoo myös siitä, että ainakin virallisesti Egyptissä pyritään edistämään kristittyjen ja muslimien rauhallista rinnakkaineloa.

Kirjoittaja on Egyptissä ja muissa arabimaissa työskentelevä vapaa toimittaja.