Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toinen vuosineljännes päättyi New Yorkin pörsseissä laskussa – S&P 500 -indeksillä huonoin alkuvuosi yli 50 vuoteen

Vuoden toinen neljännes päätettiin torstaina Yhdysvaltain pörsseissä laskussa. Keskeiset pörssi-indeksit Dow Jones ja S&P 500 laskivat hieman alle prosentin. Teknologiapainotteinen Nasdaq laski 1,3 prosenttia.

Laaja-alainen S&P 500 kyykkäsi alkuvuoden aikana yli 20 prosenttia, mikä on indeksin suurin ensimmäisen vuosipuoliskon pudotus sitten vuoden 1970.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan vuonna 1970 kahden ensimmäisen neljänneksen pudotus oli yhteensä 21 prosenttia, mutta vuoden loppupuolikas päätyi 27 prosenttia plussalle.

S&P 500 -indeksin 65-vuotisessa historiassa lasku on jatkunut loppuvuoden noin puolissa tapauksista, joissa alkuvuosikin on päättynyt miinukselle, kertoo Bloombergin haastattelema S&P Dow Jonesin indeksisijoitusten strategiajohtaja Anu Ganti.

– Aiemman perusteella on todella vaikeaa tietää tai ennakoida, mitä tulee tapahtumaan, hän sanoi.

Teknopörssi Nasdaq putosi alkuvuodesta noin 30 prosenttia ja 30 suurimman pörssiyrityksen suoriutumista seuraava Dow Jones yli 15 prosenttia.

Pörssejä ovat painaneet alas huolet talouskehityksestä ja kiihtyneestä inflaatiosta. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on käyttänyt viime aikoja kovia keinoja inflaation hillitsemiseksi. Keskuspankki nosti toissa viikolla ohjauskorkoa kerralla 0,75 prosenttiyksikköä. Tämä oli jo kolmas korotus tänä vuonna.

Talouslehti Wall Street Journalin kesäkuussa haastattelemien ekonomistien mukaan todennäköisyys talouden taantumalle seuraavan vuoden sisällä on 44 prosenttia.

Myös Helsingin pörssin yleisindeksi on alkuvuoden aikana vajonnut yli 20 prosenttia. Perjantaina kurssit virkosivat 0,9 prosentin nousuun, ja päätöslukemaksi tuli 10 310.

----

Lähteenä myös AFP