Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hellekeli vaatii tapahtumajärjestäjiltä ja -vierailta varautumista – "Yhteispelillä siitä selviää"

Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu on tapahtumarintamalla kiireistä aikaa. Kesäohjelmaa etsivälle valinnanvaraa on laajalla skaalalla musiikkifestivaaleista uskonnollisiin tapahtumiin. Samaan aikaan sääkartoissa lähes koko Suomi hehkuu punaisena, ja lämpötilat nousevat monin paikoin yli 30 asteen.

Suuret ihmismassat ja reilut hellelukemat vaativatkin valmistautumista niin tapahtumajärjestäjien kuin yleisön puolelta.

Helsingissä huomenna alkavan metallimusiikin Tuska-festivaalin festivaalijohtajan Eeka Mäkysen mukaan osapuolten välinen yhteistyö on avain onnistuneeseen yleisötapahtumaan helteelläkin.

– Me teemme järjestäjänä kaikki infraan liittyvät asiat, mitä voidaan, ja viestimme asiakkaille kaiken, mitä he voivat tehdä. Kun molemmat puolet pelaavat oman pelinsä hyvin, niin hienosti siitä selvitään, Mäkynen toteaa.

Hän kertoo, että heti kun sääennusteet viikonlopulle alkoivat varmistua, viestittiin asiakkaille asianmukaisesta varautumisesta helteeseen.

– Eli että on aurinkorasvaa ja vettä, sekä sellaiset vaatteet, joilla pystyy festivaaleille osallistumaan, Mäkynen listaa.

Tuskassa festivaalikansan ylle voidaan suihkuttaa viilentävää vesisumua, yleisöalueella pääsee halutessaan suihkuun, ja myös vesipisteiden määrää alueella on lisätty merkittävästi aiemmista vuosista.

– Vesipisteitä on ainakin kolminkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna, eli vettä kyllä saa joka paikasta, ja samalla pystyy virkistäytymään muutenkin.

Joensuussa viikonloppuna järjestettävien herättäjäjuhlien vieraita puolestaan on ohjeistettu ottamaan mukaan varjoja ja suojaamaan päänsä auringossa. Lisäksi vettä on saatavilla reilusti, kertoo tapahtuman pääsihteeri Kati Nissi.

– Ensinnäkin on tietysti vesipisteitä runsaasti, ja on varattu vesipullojen lisäksi myös paljon kivennäisvettä myyntiin. Ja ruoan yhteydessä jokainen saa vesipullon ateriaan kuuluvana, Nissi kertoo.

Ensiavun lisääntyneeseen tarpeeseen varauduttu

Lauantaina Pride-viikko huipentuu Helsingissä massiiviseen kulkueeseen ja puistojuhlaan. Helsinki Pride-tapahtuman puheenjohtajan Panu Mäenpään mukaan paikalle odotetaan jopa 100 000 osallistujaa. Kulkueen lähtöpisteellä Senaatintorilla, ja matkan varrella Helsingin kaupungin vesipisteillä, on mahdollisuus omien vesipullojen täyttämiseen.

– Nyt kannattaa runsain vesipulloin varautua, kun on tällaiset ilmat tulossa, Mäenpää sanoo.

Helteeseen on varauduttu yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin (SPR) kanssa. Pride ostaa järjestöltä tapahtumaan ensiapupalvelut.

– Sieltä tulee nyt isompi määrä lääkintähenkilökuntaa kuin alun perin mietittiin, valvomaan kulkuetta ja ihmisten hyvinvointia siellä.

Joensuun herättäjäjuhlillakin ensiavun tarpeen mahdollinen lisääntyminen on huomioitu, ja alueella kiertävät SPR:n ensiapupartiot. Tapahtuman vieraille on varattu myös lepotila, jonne helteen uuvuttamat voivat hakeutua lataamaan akkujaan.

– Siellä on sänkyjä, joilla voi käydä lepäilemässä sisätiloissa, Kati Nissi kertoo.

Tuskassa ensiapupaikat on jo valmiiksi mitoitettu loppuunmyydyn kapasiteetin mukaan, joten helteen vuoksi niitä ei ole jouduttu lisäämään.

– Perusvalmius on niin korkea muutenkin, että sitä ei ole tarvetta lisätä, Eeka Mäkynen toteaa.