Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet Suomen rajoilla päättyvät heinäkuun alussa

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä päättyvät huomenna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa. Myöskään koronatestissä ei tarvitse käydä. Terveysturvallisuustoimien päättyminen koskee sekä sisä- että ulkorajoja.

Terveystoimet EU- tai Schengen-alueen sisärajoilla perustuivat tartuntatautilain pykäliin, joiden voimassaolo päättyy tänään. Pykälien voimassaoloa ei jatketa, sillä niillä ei ole enää merkitystä pandemian leviämisen ehkäisyssä. Ulkorajoja koskevat kuitenkin tavanomaiset maahantulorajoitukset.

Vaikka terveysturvallisuustoimet Suomen rajoilla päättyvät, voivat muut maat edelleen rajoittaa matkustamista pandemian takia. Suomesta ulkomaille matkustavien pitää tarkistaa matkustamiseen mahdollisesti liittyvät rajoitukset kohdemaan viranomaisilta. Jotkut maat saattavat vaatia esimerkiksi EU:n digitaalista koronatodistusta maahan pääsemiseksi. EU:n digitaalisia koronatodistuksia myönnetään matkustuskäyttöön ainakin kesäkuun 2023 loppuun asti.