Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläismedia: "Sopu Turkin turvallisuuden varmistamisesta avasi Suomen ja Ruotsin Nato-oven"

Venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi tiistai-iltana tuoreeltaan seikkoja, joilla Turkki suostui puoltamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

– Ruotsi ja Suomi ovat sopineet tekevänsä Turkin kanssa täyttä yhteistyötä Kurdistanin työväenpuolueen vastaisessa taistelussa ja purkavansa Turkin puolustusteollisuuden tuotteiden toimituskiellon, Tass uutisoi tiistaina klo 21.40. Tassin lähteenä oli Turkin presidentin kanslia.

– Lisäksi Ruotsi, Suomi ja Turkki ovat päättäneet perustaa yhteistyömekanismin tiedustelutiedon vaihtamiseksi terrorismin vastaisessa taistelussa. Turkki tukee Ruotsin ja Suomen mahdollisimman laajaa osallistumista EU:n turvallisuusmekanismeihin, Tass jatkoi lähteenään Turkin presidentin kanslia.

Tass toteaa kuitenkin, että vaikka Suomi ja Ruotsi ”ovat valmiita yhteistyöhön Turkin kanssa terrorismista syytettyjen luovuttamiseksi, päätökset tehdään maiden kansallisten lakien mukaan". Samalla se kertoo, että Ruotsi kiristää heinäkuun alusta terrorismilakiaan ja ”jatkaa sen tiukentamista yhteistyössä Turkin kanssa”.

Tassin mukaan ”Ruotsi Ja Suomi ovat luvanneet Turkille, että tutkivat ja lopettavat Kurdistanin työväenpuolueen kaikki rahoitus- ja rekrytointitoimet.”

Talouslehti RBK täydensi omaa Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-sopua tiistaina useilla Telegram-postauksilla. RBK uutisoi sovun sisältöä samankaltaisesti Tassin kanssa, sekä kuinka ”Turkin presidentin kanslia kertoi varmistaneensa lupauksen konkreettisista toimista terrorismista syytettyjen henkilöiden luovuttamiseksi sekä aseyhteistyökiellon purkamisesta Pohjoismaista”.

– Päätökset terrorismiin sekaantumisesta epäiltyjen henkilöiden luovuttamisesta Ruotsista ja Suomesta Turkkiin tehdään eurooppalaisten sopimusten mukaisesti, Stoltenberg vakuutti, RBK kertoo.

RBK:n Telegrammissa näkyi lisäksi videokuvaa, jossa Turkin ja Suomen presidentit, Ruotsin pääministeri ja maiden ulkoministerit kättelivät yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Yhdessä postauksessa kuvituksena oli myös kuvaa neuvottelupöydästä ennen sopua.

Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-sovusta uutisoivat tiistaina illalla myös useat muut venäläismediat ja esimeriksi amerikkalaisomisteinen, venäjänkielinen Forbes Russia. Se oli yksi seuratuimpia venäläismedian loppuillan aiheita.