NYT: Ukraina kehottaa kansalaisiaan pakenemaan Venäjän valtaamilta alueilta Ukrainan vastahyökkäyksen alta – Venäjän kerrotaan edenneen kohti Lysytshanskia

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kehottaa ihmisiä pakenemaan Venäjän valtaamilta alueilta maan eteläosista Ukrainan vastahyökkäyksen alta.

Asiasta uutisoi yhdysvaltalaislehti New York Times.

Venäjä on estänyt ukrainalaisia lähtemästä valtaamiltaan alueilta Ukrainan hallussa oleville alueille. Lehden mukaan varapääministeri kertoikin Venäjän miehittämän Etelä-Ukrainan Hersonin alueen asukkaiden turvallisimmaksi pakoreitiksi siirtymisen Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle.

Krimiltä Vereshtshuk kehottaa ihmisiä lähtemään ulkomaille ja ottamaan yhteyttä Ukrainan lähetystöihin.

Hersonin alueella arvioidaan asuvan edelleen noin puoli miljoonaa ihmistä.

Siviilien evakuointiongelmien lisäksi Ukrainan vastahyökkäyksen haasteena tulee lehden mukaan olemaan se, kuinka paljon Ukraina on valmis aiheuttamaan vaurioita vallatessaan takaisin kaupunkejaan.

Venäjän hyökkäysten pääpainopiste on viime aikoina ollut Itä-Ukrainassa.

Ajatushautomo: Lysytshanskin valtaaminen vaatinee Venäjältä pitkäkestoisia kaupunkitaisteluita

Venäjän joukot ovat edenneet etelästä kohti Lysytshanskin kaupunkia Itä-Ukrainassa, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War. Ajatushautomon mukaan Venäjä hyökännee kaupungin laitamille lähiaikoina.

Lysytshansk sijaitsee Donetsjoen länsirannalla, vastapäätä Sjeverodonetskia. Venäjä on yrittänyt monta viikkoa vallata Sjeverodonetskin kaupunkia kokonaisuudessaan.

Ajatushautomo arvioi, että Venäjän eteneminen on takaisku Ukrainan puolustukselle kaupunkien lähialueella, mutta Lysytshanskin valtaaminen vaatinee Venäjältä pitkäkestoisia kaupunkitaisteluita.

Aiemmassa raportissaan ajatushautomo kertoi, että Ukrainan viranomaiset uskovat Venäjän pyrkivän valtaamaan Itä-Ukrainan Sjeverodonetskin kaupungin tällä viikolla. Ajatushautomon mukaan Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar sanoi maanantaina Venäjän johdon asettaneen tämän viikon sunnuntain takarajaksi Luhanskin alueen valtaamiselle, jossa sekä Sjeverodonetsk ja Lysytshansk sijaitsevat.

Neljän kuukauden tulipalo

Ukrainan paikallishallinto luonnehti keskiviikkona Sjeverodonetskin tilannetta "helvetiksi".

– Neljän kuukauden ajan kaikissa asemissamme siellä on ollut tulipalo Venäjän kaikkien eri aseiden rumputulessa. Poikamme kuitenkin pitävät asemansa ja jatkavat niin kauan kuin on tarpeen, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sosiaalisessa mediassa.

Haidai kertoi hänkin, että Venäjän joukot yrittävät nyt piirittää Lysytshanskin. Kuvernöörin mukaan Ukrainan joukot hallitsevat edelleen kaupunkia.

Haidai niin ikään sanoi, että ihmisiä on evakuoitu tasaiseen tahtiin Lysytshanskista. Sjeverodonetskin evakuoinnin tilanne on hänen mukaansa vaikeampi, kun sadat Azotin kemiantehtaalta turvaa hakeneet siviilit eivät ole päässeet poistumaan taistelujen laajuuden vuoksi.

– Evakuointi sieltä on mahdollista, jos korkeimmalla tasolla sovitaan aselevosta ja evakuoinnin selkeästi määritellystä reitistä, hän sanoi.

Zelenskyi: Ukraina vahvistaa puolustustaan Luhanskin alueella

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina vahvistaa puolustustaan Luhanskin alueella, jossa käydään tällä hetkellä kovimpia taisteluita Ukrainassa.

Myöhään tiistai-iltana julkaistussa puheessaan hän kommentoi myös Venäjän ankaria pommituksia Harkovan alueella.

– Niistä ei ole valtaajille mitään hyötyä, mutta Venäjän armeija on kuuro kaikelle järjelle. Se vain tuhoaa ja tappaa osoittaakseen johdolleen, ettei se seiso paikallaan, Zelenskyi sanoi.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov kertoi tiistaina, että alueen pommituksissa kuoli päivän aikana 15 ihmistä ja 16 haavoittui. Kuolleiden joukossa oli muun muassa kahdeksanvuotias lapsi.

– Tämä on terrorismia. Nämä ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, joista on rankaistava, Synjehubov kertoi Telegram-tilillään.

Venäjän mukaan Ukraina teki lennokki-iskun rajan yli öljynjalostamoon

Venäjällä toimivan öljynjalostamon johto ilmoitti keskiviikkona, että Ukrainan tekemä lennokki-isku aiheutti jalostamossa tulipalon saman päivän aamuna. Palo syttyi Novoshakhtinskin jalostamossa lähellä Ukrainan rajaa.

Hyökkäysepäilyistä kertoi ensin Rostovin alueen kuvernööri Vasili Golubev. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt, minkä tahon epäillään tehneen iskun.

Kuvernöörin mukaan jalostamon alueelta on löydetty lennokin eli dronen sirpaleita. Golubev lisäsi, että tulipalo saatiin sammutettua ja sitä ennen jalostamon työntekijät evakuoitua ilman henkilövahinkoja.

Venäjä on useasti syyttänyt Ukrainaa iskuista Venäjän puolelle sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka