Alkoholi on Suomessa kalliimpaa kuin muissa EU-maissa

Alkoholijuomien hinta on Suomessa EU:n korkein. Tämä selviää EU:n tilastokeskuksen Eurostatin hintavertailusta, jossa käytetyt hinnat edustavat viime vuoden keskihintoja.

EU-maita vertailtaessa alkoholi maksoi Suomessa 120 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Alkoholin hinta oli EU-alueen matalin Unkarissa.

Ruoassa ja alkoholittomissa juomissa Suomen hintataso ylitti EU-jäsenmaiden keskiarvon 13 prosentilla. Ruuan ja alkoholittomien juomien hintataso oli Suomessa ja Ruotsissa varsin yhtenäinen.

Suomessa oli EU-maista kuudenneksi kallein ruoka.

Euroopan kalleimmat hinnat EU:n ulkopuolella

Mukana vertailussa oli EU-jäsenmaiden lisäksi jäsenehdokasmaat ja kolme Efta-maata. Elintarvikkeissa Euroopan kalleimmat ja halvimmat maat löytyvät EU-maiden ulkopuolelta. Efta-maat Sveitsi, Norja ja Islanti olivat vertailun kalleimmat maat. Sveitsin hintataso oli liki kolminkertainen verrattuna edullisimpaan maahan, Turkkiin.

EU-jäsenmaat löytyivät ruuan ja alkoholittomien juomien hintatasovertailussa näiden ääripäiden väliltä. Luxemburg oli EU-maista kallein. EU-alueen maista halvin oli Romania.

Tupakka maksoi Suomessa reilusti yli EU-keskiarvon

Tupakka oli kalleinta Irlannissa, jossa tupakat maksoivat yli yhdeksän kertaa enemmän kuin vertailun edullisimmassa maassa, Turkissa. EU-alueen edullisimmat tupakat löytyivät Bulgariasta. Tupakan hintataso Suomessa ylitti EU-keskiarvon yli 40 prosentilla.

Vertailua on tehty vuodesta 2011 alkaen. Siinä ajassa EU-maiden hintaerot ovat kaventuneet ruoan ja alkoholittomien juomien osalta mutta suurentuneet alkoholijuomien ja tupakan osalta.

Elintarvikkeiden, juomien ja tupakan hintavertailussa oli mukana noin 500 tuotetta. Vertailu toteutetaan kolmen vuoden välein.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka