Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisyritykset matkivat nyt länsimerkkejä: Pauligista tuli Poetti

Venäjällä matkitaan nyt maasta poistuneita länsimerkkejä. Esimerkiksi Pauligista tuli Poetti ja kahvipaketin ulkomuoto muistuttaa erehdyttävästi Presidenttiä.

Venäjän hyökätessä Ukrainaan Paulig päätti poistua Venäjän markkinalta. Paulig myi Venäjän toimintonsa pitkään Venäjällä asuneelle, RBK:n mukaan intialaiselle Vikas Soille ja Pauligin Venäjän toiminnot on nyt Milfoods-yrityksen alla. Tuotemerkit ja reseptit eivät kuulu kauppaan.

Pauligin Tveriin rakennuttama paahtimon tuotanto oli talouslehti RBK:n mukaan noin 7 miljoonaa kiloa vuodessa, se työllisti 200 työntekijää ja Pauligin Venäjän liiketoimintojen liikevaihto oli viime vuonna vajaat 50 miljoonaa euroa.

Pietarin talousfoorumissa oli ollut esittelyssä uusi kahvibrändi Poetti, joka oli kuin Presidentti. Poettia oli markkinoitu esimerkiksi ”nimi muuttuu, maku ja laatu säilyvät”.

Rikkovatko matkijayritykset lakia vai ei? Kohteleeko venäläinen oikeusjärjestelmä nyt epäreilusti ”epäystävällisten” maiden yrityksiä? RBK haastatteli aiheen tiimoilta venäläisjuristeja.

Juristit arvelevat, että venäläiset yritykset haluavat säilyttää aiemman brändin asiakkaat ja käyttävät nyt usein markkinalta poistuvien ulkomaisten yritysten brändejä muistuttavia pakkauksia.

Yhden asiantuntijan mukaan logoilla, jotka vaikuttavat ensi silmäyksellä samanlaisilta, ei välttämättä ole juridiselta kannalta yhtäläisyyksiä.

Toinen asiantuntija kertoo, että myös ulkomaiset tavaramerkkien haltijat ovat saaneet oikeudessa kannaltaan myönteisiä päätöksiä.

Mikäli aiempi tavaramerkin omistaja haluaa vaatia oikeuksiaan, Venäjällä oikeuden päättämät korvaukset ovat tämänhetkisellä ruplan kurssilla noin 170 euroa – 85000 euroa.