Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi vieraslajihyönteinen löydetty Suomesta – ei aiheuta ihmiselle vaaraa eikä uhkaa Suomen luonnonvaraisia alppiruusuja

Suomesta on löydetty uusi vieraslajihyönteinen, Oulun yliopisto kertoo tiedotteessaan. Uusi pistiäislaji löydettiin Haagan alppiruusupuistosta Helsingistä.

Pistiäislaji on ilmeisesti levinnyt Suomeen munina tai toukkina puutarhakasvien mukana. Tutkijoiden mukaan on hyvin todennäköistä, että uusi hyönteinen on levinnyt muuallekin Suomeen puutarhoissa suosittujen alppiruusujen mukana.

Noin sentin pituisen pistiäisen suomenkieliseksi nimeksi on suunnitteilla atsaleavarviainen tai atsaleapistiäinen. Hyönteisen tieteellinen nimi on Euura lipovskyi.

Lajin lentokykyiset aikuiset ja myös toukat syövät pehmeälehtisten atsalea-lajien lehtiä ja kukkia. Ne voivat syödä kasvin jopa lehdettömäksi. Uusi pistiäinen ei kuitenkaan syö suosituimpia kovalehtisiä alppiruusuja, eikä sen siksi uskota uhkaavan Suomen luonnonvaraisia alppiruusuja.

– On lähes varmaa, että laji ei tule uhkaamaan kotimaista lajistoa vaan on uhka lähinnä toisille vieraslajeille, Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutanen kertoo tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan uudesta hyönteisestä ei ole syytä huolestua, sillä se ei ole ihmiselle lainkaan vaarallinen.

Pistiäislajia löytyi Suomesta kolmantena maailmassa. Aiemmat havainnot ovat Tshekistä ja Yhdysvalloista.