Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Novatek ilmaisi ostokiinnostuksensa Fortumin Venäjän toimintoihin – ilmeisesti kyseessä kaasubisnekset

Venäläinen kaasujätti Novatek ilmaisi kiinnostuksensa Fortumin venäläisbisneksiin. Novatekin hallituksen puheenjohtaja sanoi Pietarin talousfoorumissa, että yhtiö harkitsee Fortumin ostamista.

– Tämän päivän hinnoilla meillä on erittäin hyvä taloudellinen tulos. Voitto mahdollistaa, Novatekin hallituksen puheenjohtaja Leonid Mihelson sanoi Pietarin talousfoorumissa.

Novatekin kiinnostuksesta kertoi Kommersant, joskaan ei eritellyt, mitä osia Novatek on kiinnostunut ostamaan Fortumista.

Oletettavasti kyse on kaasubisneksistä, sillä Kommersantin mukaan Novatek on Unipron ja Fortumin lämpövoimaloiden suurin kaasuntoimittaja. Unipron on Fortumin ja sen nykyisen tytäryhtiön Uniperin yhteisyritys.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Fortum päätyi toukokuussa ilmoittamaan, että se kieltää brändinsä käytön Venäjällä, ja että se on päättänyt myydä omaisuutensa maassa.

Kommersant muistutti viime viikolla, että uuden (ulkopuolisen) omistajan myötä Novatek saattaisi menettää pitkäaikaiset sopimuksensa Fortumin kanssa.

Viime viikolla Kommersant kertoi myös, että Fortum aikoo päästä vielä kesäkuussa eroon kaikista Venäjän omistuksistaan. Lehden mukaan Fortum kerää tämän viikon tiistaihin saakka sitovia ostotarjouksia. Viime viikon alussa kiinnostuksensa oli ilmaissut Venäjän suurimpia yrityksiä, kuten Inter RAO, Gazprom ja SUEK.

RBK taas muistutti viime viikolla, kuinka Fortum oli yksi kolmesta ulkomaalaisyrityksestä, jotka pääsivät ensimmäisenä Venäjän markkinalle. Ensimmäisinä tulivat Fortum, saksalainen Uniper ja italialainen Enel.

Fortum on menestynyt Venäjällä hyvin, joskin sen investointisopimukset päättyvät vuonna 2025, tuolloin on uhkana, että jopa vajaa kolmannes tuotosta putoaa.

Kommersant kertoo Fortumin ja Unipron omistavan Venäjällä 12 hiili- ja kaasulämpövoimalaa, joiden kapasiteetti on 16 GW. Fortum omistaa lehden mukaan myös 29,45% TGC-1: n osakkeista, joka omistaa Gazprom Energoholdingin hallitsemia lämpö- ja vesivoimaloita Venäjän luoteisosassa, sekä tuuli- ja aurinkovoimaloita.

Kommersantin viime viikkoisten tietojen mukaan etenkin Gazprombank on erittäin kiinnostunut rahoittamaan Gazprom Energoholdingin Fortumin omaisuuden ostoa, mikäli yhtiö päätyy tekemään ostotarjouksen.

Kommersantin mukaan Unipron omistama Berezovskaja GRES on Venäjän toiseksi tehokkain hiilivoimala.

Vielä viime viikolla Kommersantilla ei ollut varmuutta, onko Novatekilla ostoaikeita. Myöskään Novatek ei kommentoinut asiaa suoraan Kommersantille, vaan hallituksensa puheenjohtajan kautta Pietarin talousfoorumissa.

Kommersantin viime viikolla haastattelema energia-analyytikko kertoi Fortumin omistamien laitosten omaavan kasvupotentiaalia. Ostajalla saattaa kuitenkin Kommersantin mukaan olla vaikeuksia ylläpitää nykyistä tasoa, koska pakotteiden vuoksi komponentteja on vaikeaa saada.

Kommersantin haastatteleman analyytikon mukaan omistusvaihdoksen myötä on myös uhkana, että laitosten ympäristöystävällisyys, omistajaohjaus ja kilpailu heikkenevät ja kuluttajat kärsivät.

Fortum on pörssinoteerattu valtionyhtiö. Suomen valtio omistaa yli puolet Fortumin osakkeista.