Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veitsiluodon entiseen paperikonehalliin tulossa tekstiilikuitutehdas – Stora Enso vuokraa tilojaan tehtaalle, joka työllistäisi noin 270 ihmistä

Metsäyhtiö Stora Enso vuokraa Kemin Veitsiluodon tehtaan entisen paperikonehallin tekstiiliteknologiayhtiö Infinited Fiber Companylle, joka suunnittelee sinne tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua tuottavaa kaupallisen mittakaavan tehdasta.

Suunniteltu investointi on suuruudeltaan noin 400 miljoonaa euroa. Toteutuessaan hanke työllistäisi noin 270 ihmistä ja epäsuora työllisyysvaikutus voisi nousta jopa noin 800 työpaikkaan.

Tehtaan arvioidaan olevan täydessä tuotannossa vuonna 2025. Tuotantokapasiteetiksi suunnitellaan 30 000 tonnia kuitua vuodessa, joka vastaa noin 100 miljoonaa t-paitaa.

Infinited Fiber Companyn teknologia muuttaa puuvillapitoisen tekstiilijätteen uusiokuiduksi, joka yhtiön mukaan näyttää ja tuntuu puuvillalta. Raaka-aine tulee kotitalouksien tekstiilijätteestä, jota on EU-lainsäädännön myötä alettava kerätä erikseen vuoteen 2025 mennessä.

Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja perustaja Petri Alava kertoi, että Suomi ja Ranska ovat olleet eturintamassa keräämässä tekstiilijätettä.

– Selvästi on näkynyt, että kunnalliset jäteyhtiöt ovat tuomassa kuluttajille helppoihin paikkoihin keräyspisteitä, mihin poistotekstiilejä voidaan tuoda, Alava sanoi.

Tekstiilien kierrätyksessä ongelmana on perinteisesti ollut elastaani, jota nykyään on monissa vaatteissa lisäämässä joustoa. Alavan mukaan Infinitedin teknologialla se saadaan erotettua.

– Meidän käsityksemme mukaan kukaan muu maailmassa ei pysty saamaan tätä elastaania pois, Alava sanoi.

Tuotanto myyty jo vuosiksi

Useampi suuri vaatealan toimija, kuten Zaran omistava Inditex, Tommy Hilfiger -merkistä tunnettu PVH Europe, Patagonia, PANGAIA, H&M Group ja BESTSELLER, ovat sitoutuneet ostamaan tulevan tehtaan tuottamaa kuitua, Infinited Fiber Company kertoo tiedotteessaan. Lähes koko tuotanto on tarkoitus suunnata vientiin, mikä osaltaan puolsi päätöstä sijoittaa se satamakaupunki Kemiin.

– Veitsiluodon alueella on monia tulevaa liiketoimintaa tukevia vahvuuksia, erityisesti sijainti meren rannalla, olemassaoleva infrastruktuuri sekä osaavaa työvoimaa, Alava sanoi tiedotteessa.

Alavan mukaan Suomella on vahvan biotalousosaamisen myötä kaikki edellytykset profiloitua tekstiiliteollisuuden kiertotalouden arvoketjun huippuosaajana. Alava kertoi tiedotustilaisuudessa, että kierrätetty Infinna-kuitu ei kilpaile uuden puuvillan kanssa hinnalla, vaan sen myyntivalttina on nimenomaan kierrätys.

Nykyisin tekstiilijätteen kierrätys on lähes olematonta, ja arvio on, että vain 0,5 prosenttia maailman tekstiilijätteestä käytetään uudelleen.

– Joka sekunti päätyy rekka-autollinen tekstiilejä polttoon tai kaatopaikalle, Alava sanoi.

Veitsiluotoon etsitään vielä lisää toimintaa ja työpaikkoja

Stora Enson maajohtaja, talousjohtaja Seppo Parvi sanoi tiedotteessa yhtiön jatkavan työtä löytääkseen Veitsiluotoon lisää liiketoimintaa ja työpaikkoja. Stora Enso lopetti sellun ja paperin tuotannon Veitsiluodossa syyskuussa 2021.

Stora Enson saha jatkaa toimintaansa saarella ja täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Yhtiö työllistää alueella edelleen noin 100 työntekijää sahalla sekä henkilöstöhallinnon ja palvelukeskuksen palveluksessa.

Stora Enso myi aiemmin kesäkuussa kaukolämpöliiketoimintansa teollisuuden ja kuntien infrastruktuuripalveluja tarjoavalle Nevelille. Nevel vastaa tulevan tehtaan vedenkäsittelystä ja toimittaa sille uusiutuvalla energialla tuotettua höyryä.